Neštovice

Dobrý den,dcera měla ve 3 letech pásový opar,plané neštovice doposud neprodělala,včera dostal syn plané neštovice,může je dcera dostat taky,když nemoc způsobuje stejný virus,tudíž by měla mít v těle protilátky po pásovém oparu?Naše doktorka tvrdí,že ano.Za 14 dní má jet dcera do školy v přírodě,pokud neštovice do té doby nedostane,mohu jí tam pustit?Bojím se,že jí učitelka nebude chtít vzít z důvodu kontaktu s infekční nemocí,ale to by nesměla přece ani do školy.

Odpověď odborníka:

Pokud měla dcera skutečně pásový opar (v úvahu připadá také klasický opar způsobený jiným virem), jistě neštovice již prodělala a nemůže se jimi nakazit. Někdy infekce neštovicemi probíhá jen výsevem několika málo pupínků a rodiče ji ani nezaregistrují. Do školy v přírodě jistě bude moci odjet, pokud od kontaktu s neštovicemi uplyne alespoň 21 dnů, což je inkubační doba neštovic. Variantou je také vyšetření protilátek proti neštovicím z krve - pokud budou pozitivní, dcera tuto infekci prodělala a může do školy v přírodě odjet bez problémů.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: