Neúspěšné ivf a štítná žláza

Dobrý den, je mi 33 let a tři roky se snažíme o miminko. Mám za sebou 7 neúspěšných transferů blastocyst. Nyní mi z krve zjistili tento výsledek, který nebyl v normě - tyreotropin 4,54. Mohlo to mít vliv na neúšpěch IVF? Dá se to nějak léčit a jak dlouho přibližně léčba probíhá? Moc děkuju za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, TSH 4,54 je jen hraničně zvýšená hodnota, je k ní potřeba dovyšetřit fT4 a protilátky proti štítné žláze (ideálně i ultrazvuk). Tím se získá kompletnější pohled na zdraví Vaší štítnice. Ale ano, obecně lze říct, že nedostatečně fungující štítná žláza (zvýšené TSH) může vést k poruchám fertility. Stav se léčí doplňováním chybějících hormonů štítné žlázy v podobě tablet. Ve většině případů se jedná o dlouhodobou až doživotní léčbu. Každopádně, tato léčba je zásadní právě v době plánování těhotenství a během něj. Ostatní závisí od příčiny poruchy funkce žlázy, což by měl být schopen odhadnout endokrinolg na základě v úvodu zmíněných vyšetření. Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nehtová rovnátka – bezbolestné řešení zarůstajících nehtů
Články: Nehtová rovnátka – bezbolestné řešení zarůstajících nehtů
Tahle potíž dokáže člověka...
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
I lidé malého vzrůstu mohou dělat vysněné povolání
Články: I lidé malého vzrůstu mohou dělat vysněné povolání
Lidé s menším vzrůstem sice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Vyšetření sluchu
Články: Vyšetření sluchu
Co vše má obsahovat...
Vyšetření osteoporózy
Články: Vyšetření osteoporózy
Cílem vyšetřovacích metod u...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: