Nitroděložní tělísko

Dobrý den, nechala jsem si po porodu cs. dát IUD multiload Cu 375. Nyní ho mám už rok, ale od té doby co ho mám se opakují záněty, mykozy, občas bolesti v podbříšku, bolest při sexuálním styku, bolest vaječníků při prudším pohybu atd. Moje gynekoložka mi IUD napsala bez jakékoliv nabídky jiných typů IUD a složení, takže jsem ani nevěděla například že existuje IUD ze zlata, stříbra, či plastu pro alergiky. Mám dojem, že mi tělísko způsobuje výše uvedené potíže, protože nikdy před tím nebyly ani v době po porodu před vložením IUD. Vzpomněla jsem si, že nesnesu například obyčejné naušnice, nebo řetízky. U obyčejných naušnic ušní boltce otékaly, dirky hnisaly, u řetízku na krku místo nošení zčervenalo a svědělo. Zvažuji tedy vyjmutí tělíska a výměnu za tělísko ze stříbra. Moje gynekoložka mi ale tvrdí, že problémy, které jsem jí oznámila při dnešní kontrole nemohou být způsobeny IUD a že ho cítit nemohu, že maximálně můj partner může cítit vlásky. Tvrdila mi, že tento druh tělíska naopak působí protizánětlivě. Mě to ale tak nepřipadá, a co jsem koukala na internetu i IUD má své nevýhody a asi 25% žen ho nesnese. Chtěla jsem se Vás tedy zeptat, zda před vložením jiného IUD si mám nechat udělat alergologické testy na kovy a kde je vlastně pravda. Jestli tyto problémy mohu mít z IUD, nebo z něčeho jiného. HA nechci ani nesmím jsem léčená epileptička. Za odpověď děkuji s přáním hezkého zbytku dne.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tělísko Vám nemusí skutečně vyhovovat a může být příčinou různých potíží, zejména pak, jste-li přecitlivělá na jakoukoliv jeho složku. Obecně je ale pravda, že měď má prokázané protizánětlivé účinky. Alergologické testy snad nutné nebudou, tělísko si nechte vyměnit, zvolte tělísko bez mědi.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Zanet mandli Je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me...
 
Naposledy čtené: