Nížký krevní tlak

Je mi 19 let, nikdy jsem neměla problémy s krevním tlakem. Občas na prohlídkách jsem měla o trušinku vyšší tlak, ale teď během posledních 14 dní se to změnilo. Jedno odpoledne mi bylo tak špatně, že jsem sotva šla. Změřila jsem si tlak a měla jsem "102 na 53". Točí se mi hlava jen při nepatrném pohnutí hlavou, vidím rozmazaně,skoro až dvojitě. Zebou mě konečky prstů jak na rukách tak na nohách. Může to být projevem něčeho vážného nebo to je "normální". Docela mě tento problém omezuje (například při sportu). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vysoký krevní tlak je onemocnění, které je vcelku jasně definováno z pohledu diagnostiky i léčby. Oproti tomu "nízký tlak" není nijak přesně definován, a hlavně - nepřináší s sebou rizika ve smyslu poškození různých orgánů, jako je tomu v případě tlaku zvýšeného. Naopak, v některých studiích bylo dokonce prokázáno kupř. delší přežití či jiné výhody u lidí, kteří mají nižší krevní tlak. Někdy ale může nízký krevní tlak svým nositelům způsobit právě ony potíže ve smyslu motání hlavy, slabostí ap. Obecně se "nízký krevní tlak" nedá příliš ovlivnit. Léky, které se zkoušely, buď nefungují, nebo mají řadu nepříjemných vedlejších účinků. Doporučují se spíše režimová opatření - nedělat to, co Vám nečiní dobře (třeba rychlé vstávání), projít se na čerstvém vzduchu, zasportovat si, můžete zkusit i nápoje obsahující kofein (v rozumné míře). Hodnotu TK 102/53 bych ale považovala ještě za normální, i když z jediného měření nemohu příliš soudit. Pocit studených rukou a nohou může s nižším TK souviset, ale může být na krevním tlaku nezávislý, daný periferním prokrvením končetin. Tady také pomůže pohyb, případně můžete zkusit střídání tepla a chladu. Pokud by potíže přetrvávaly (zejm. rozmazené vidění!), obraťte se na Vašeho praktického lékaře. Kromě kontroly TK provede celkové vyšetření, dle uvážení rozhodne o dalším postupu. Vaše potíže totiž nemusí mít souvislost pouze s hodnotou TK, ale třeba i s problémem týkajícím se krční páteře, cévního zásobení ad. To samozřejmě v rámci internetové poradny nemohu posoudit a návštěva lékaře je proto nutná. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: