Obecna vycerpanost v souvislosti se zasobami fe

Dobry den, Trpim, krome jineho, problemy, jako napr. v minulosti zaznamenany znacny ubytek vahy (pred lecbou jsem mel 73 kg pri vysce 183 cm) a extremni vycerpanosti, ktera za jistych okolnosti ( k tomu nize), pretrvava. Tuto nizkou telesnou hmotnost jsem mel pred 1 rokem, ale stav se plne normalizoval po nasazeni preparatu Milgamma. Mam nyni idealnich 80 kg. Zdrzuji se v SRN, kde je pristup lekaru k takovym vecem laxni, v mem pripade nebyl proveden ani rozbor krve, a teprve pri nasledne navsteve CR byl diagnostikovan snizeny pocet leukocytu a nasazena lecba vitaminy rady B, coz vedlo k okamzitemu zlepseni jak vykonnosti, tak ke zvyseni vahy. Pozdeji, asi po roce, jsem se vsak nachazel opet ve stavu, kdy jsem nebyl schopen ani lehke prace, a presvedcil jsem jineho nemeckeho praktickeho lekare k opakovani krevnich testu. Vysledkem bylo zjisteni snizeneho mnozstvi Fe v krvi, namereno bylo 41 mikrogramu /Dcl. Doporuceny mi byly tablety FeSO4(Fe 2), 300 mg na den (100mg Fe). Po jejich nasazeni opet, podobne jako pri predchozim pouziti Milgammy, doslo k okamzitemu, velmi vyraznemu zlepseni me chronicke vycerpanosti, neschopnosti se soustredit, ci porucham reci. Tyto tablety beru nyni jiz 4 mesice, hodnoty Fe v krvi stouply na 28 mikromol/l ( coz odpovida, tusim, priblizne 4 nasobku puvodnich 41 mikrogramu/Dcl). Dlouhodobeho uzivani tablet Fe se bojim a zdalo by se, ze je cas na jejich vysazeni. Skutecne jsem se o to take nekolikrat pokousel. Vysledek byl vzdy zdrcujici: okamzity navrat k puvodni vycerpanosti. Naprosto nevim, jak si mam neco takoveho vysvetlovat, a moje lekarka tvrdi, ze jde o sugesci. Skutecnost je ta, ze po vysazeni tablet Fe se sotva drzim na nohou. Tablety jsem vysadil nejdele napr. na tyden, ale dal to opravdu neslo. Je mozne, ze pres (nyni) normalni mnozstvi Fe v krvi, nebyly vytvoreny prislusne zasoby Fe v kostni dreni, a tak pri vysazeni tablet dojde okamzitemu k poklesu krevniho Fe? Bylo by mozne detailni vysetreni, ktere by dalo odpoved na tyto otazky, prosim? Pokud ano, kam se mohu obratit? V pripade nutnosti jsem schopen samostane pokryt naklady, protoze moje ceska obvodni lekarka tvrdi, ze bych se mel lecit v SRN, ackoli mi byl zdravotni pojistovnou AOK Bayern vydan prukaz, opravnujici k cerpani plne pece ve zdrav. zarizenich v CR. Kvuli temto najasnostem jsem s ni vec dale nekonzultoval, a take, jak jsem jiz uvedl, ma moje lekarka pocit, ze ji sdeluji nejake vymysly, kdyz tvrdim, ze bez pravidelneho prisunu Fe v tabletach je mi spatne. S pozdravem Tomáš

Odpověď odborníka:

Milý Tomáši, pro komplexní zhodnocení Vašeho zdravotního stavu je potřebné provést hematologické vyšetření. Pokud máte průkaz opravňující k plné zdravotní péči v ČR, měli by vás normálně ošetřit, případné problémy konzultujte se svojí pojišťovnou. Je neobvyklé, že se Vám potíže vracejí již krátce po vysazení železa, ale bez znalosti podrobných lab. výsledků (např. ferritinu) je těžké se k tomu blíže vyjádřit. Rozhodně je ale podezřelé, že máte nedostatek železa - je potřeba pátrat po zdroji ztrát nebo poruše vstřebávání. Pokud nemáte krev v moči, bude asi nutné vyšetřit trávicí trakt, zda tam není zdroj krvácení nebo jestli nemáte celiakii. Ale začala bych nejdříve u hematologa, ten posoudí, kam další vyšetřování směřovat. Vyšetření v odborné ambulanci můžete absolvovat i bez žádanky od praktického lékaře, ale pokuste se získat předchozí laboratorní testy, aby lékař věděl, jaké jste měl parametry na začátku. Držím palce.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: