Očkování

Včera mi vypršelo 15ti leté přeočkování proti tetanu. Očkovali mě naposled 21.5.2001. Měla jsem v plánu jít na přeočkování, ale minulý týden jsem prodělala virózu, tak se chci zeptat, za jak dlouho nejdřív se můžu nechat přeočkovat. A jak dlouho je možné ještě neočkovat i po těch 15 letech. Jestli tam hrají nějakou roli třeba i několik týdnu. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Očkování po nemoci se doporučuje odložit minimálně 14 dnů po odeznění příznaků. Bude-li prodlení i několik týdnů, nic se nestane. Protilátky proti tetanu byly detekovatelné u některých pacientů i po 20-ti letech. Po tak dlouhé době je pak nutná kontrola protilátek, což je nákladné pro lékaře a zatěžující pro pacienta. Tak se odkladu nemusíte bát, ale nechte se přeočkovat co nejdříve.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: