Očkování proti planým neštovicím a lupénka

Mám 4 letého syna u kterého řádí ve školce neštovice, já jsem je v dětství neprodělala a mám i zjištěno z protilátek.Zároveň mám lupenku, proto bych se chtěla informovat, zda případná vakcína může nabořit mojí imunitu tak, že by se lupénka značně zhoršila nebo je lepší toto riziko podstoupit a nechat se naočkovat?

Odpověď odborníka:

Paní Hano,
lupenka jako taková není kontraindikací očkování živými vakcínami. Neuvádíte však, zda jste pro tuto diagnózu nějakým způsobem léčena. Očkování vakcínou Varilrix je kontraindikováno u osob, které užívají imunosupresivní léky, vysoké dávky kortikosteroidů, jsou alergické na neomycin a také tuto vakcínu nesmí dostat těhotná žena. Poraďte se svým ošetřujícícm lékařem, v případě, že nějaké takové léky užíváte. V opačném případě očkování doporučuji, kombinace případných projevů planých neštovic spolu s lupenkou by byla náročná. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: