Očkování proti pneumokokovi

Dobrý den, z ORL mám nález v krku a to chronický suchý zánět pharingu. U mě se to projevuje neustálým škrábáním v krku a následným kašlem, který je záchvatovitý, suchý a dráždivý. Letos se přidalo i zcela zalehlé ucho a opakovaný tinitus v podobě řvoucí sirény o jednom tónu. Tady jsem si pomohla nosními kapkami na rýmu, ale s krkem a kašlem mi už na obvodě ani ORL pomoci neumí, na ATB ani virotika to prý není. Ta nejhorší vlna odejde s prvními teplými jarními dny, ale chrchlám pak stejně po celý rok. Mám i čerstvé vyšetření na alergie, kde byly jen mizivé reakce na roztoče a psa. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli by mi pomohlo očkování proti pneumokokovi, o kterém jsem se dočetla, že napadá právě krk a jícen. Moc děkuji za odpověď. Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bakterie Streptococcus pneumonie(pneumokok) má schopnost vyvolávat hnisavé záněty horních i dolních dýchacích cest, středouší, mozkových obalů a je schopna vyvolat i sepsi. Očkováním proti pneumokokům můžete zabránit zánětům, které pneumokoky vyvolávají. Zda by to vyřešilo Vaše zdravotní problémy, je těžké posoudit, protože příčin může být více. Obecně se ale toto očkování ve Vašem případě určitě doporučuje, protože infekce pneumokoky by Vaše potíže mohla ještě zkomplikovat. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Obtěžuje vás zákal sklivce? Operace se nebojte
Články: Obtěžuje vás zákal sklivce? Operace se nebojte
Zákal sklivce může být...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: