Očkování proti virům hpv neboli proti rakovině děložního čípku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vedlejší účinky očkovacích látek proti rakovině děložního čípku. Jestli je opravdu tak velké riziko, jak se píše. Vedlejší účinky typu epilepsie, skleróza apod. Je mi 16 let a podle gynekoložky jsem ve stádiu, kdy mi na buňkách v děložním hrdle probíhají změny a může se to zlepšit i zhoršit. Doporučila mi nechat se očkovat. Nicméně rodiče na to mají opačný názor, protože se bojí, že se vyskytnou vedlejší účinky, o kterých se píše na spoustě internetových stránkách. Na všech zdůrazňují, že spousta očkovaných žen na toto očkování umírá nebo se u nich ve větším množství projevuje např. epilepsie. Proto jsem se chtěla zeptat odborníka, jestli jsou tyto obavy přehnané. Popřípadě jestli doporučujete očkování a kolik by stálo? Děkuju moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Anežko, myslím si, že rizika jsou stejná jako u ostatních očkovacích látek, některá vyjádřená více , jiná méně. Každý zásah do organismu sebou nese určitá rizika, tak je to v medicíně se vším. Pokud by ovšem tato rizika byla tak velká pro velkou populaci žen, pak by jistě lék nemohl být hromadně používán. Osobně očkování spíše doporučuji. Cenu nevím, očkují praktici či gynekologové, takže jistě na požádání sdělí, cena byla okolo 3tis na dávku, stále se mění příspěvky pojištoven, takže to doporučuji jistě ohlídat.KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: