Oční vada

Dobrý den - moje dcera 2 roky mi pošilhávala a proto jsem zašla do očního lékaře kde mi bylo řečeno že dcera má 5dio ( po rozkapání očí). Mudr byla ale velice nepříjemná a neuměla to s malou dcerou + že řešit se to nebude protože je maličká a srovná se to časem. Proto jsem odešla k jiné mudr. Tam mi bylo řečeno 8dio a po rozkapání očí Atropinem ( kapali jsme týden 2* denně ) mi bylo řečeno 10dio. Já nevím co si mám o tom myslet. Dcera pořádně nespolupracuje a prý není možné 100% oči vyšetřit. Chtějí dát brýle s 5dio aspoň a počkat. Mě se tohle jednání nelíbí! Jednou tak a podruhé tak. Prosím o radu. Připisuji že dcera je v pořádku, ukáže na jakoukoli věc, sebere smítko ze země - je jen trochu nemotorná. Kdyby měla tolik dio tak by nebyla schopná přece sama pohybu. Děkuju za odpověd.Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, úvodem je třeba říci, že šilhání představuje vždy poměrně neodkladný stav, který by se měl řešit. Dětské oko má značnou schopnost pomocí svalů "maskovat" i velmi vysoké dioptrické vady a nemusí být na první pohled ani patrné, že by mělo s viděním jakýkoliv problém. Tato enormní námaha očních svalů ale bývá často spojena právě se šilháním a velmi často také s tupozrakostí, což odhalí až odborné oční vyšetření. Spolupráce s malými dětmi je samozřejmě složitější, ale na pracovištích kde se vyšetřují děti si i s tímto problémem poradí a jsou schopni zvolit optimální postup další léčby. V případě šilhání je tímto postupem především zjištění celkové refrakční vady a její korekce brýlemi, která se může v průběhu času i velmi často měnit a upravovat podle toho, jak dítě spolupracuje a roste. Další postup se následně určuje individuálně podle aktuálního stavu. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: