Oční vada u dítěte

Dobrý den,synovi byla v 21 měsících zjištěna přístrojem plusoptix vada-na levém oku +2,75,-0,25,129°,pr.oko +3,75,-0,25,17°.Bez problémů nosí brýle.Nyní ve 4 letech mu bylo stejným přístrojem naměřeno pr.oko+0,75,-0,25,102°,levé +1,00,-0,25,91°.Zarazily mě velké rozdíly v hodnotách dioptrií,je možné tak výrazné snížení dioptrií?Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, měření přístrojem Plus Optix je z kategorie "přesné měření nepřesných údajů" - u dětí, pokud se neměří v takzvané cykloplegii - lidově - rozkapané oči Atropinem, nenaměříte nikdy správné hodnoty!!!! Pro děti + - 3 dioptrie neznamenají žádný problém - to dokáže jejich akomodační systém hravě zvládnout. A dále - u dětí se hodnoty refrakční vady mohou měnit podstatně rychleji než u dospělých. Závěr je ale asi tento - spíše porovnáváte údaje, získané za nevhodných podmínek měření - viz výše

MUDr. Libor Němec
MUDr. Libor Němec

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční ambulance a Iridologická poradna, Vyškov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: