Odstranění štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li nutné chirurgické odstranění celé štítné žlázy - loni v lednu zjištěna autoimunitní hyperthyreoza, po zhruba 4 měsících po lécích Propycil a Thyrozol 10 mg, staženo na hypothyreozu, nyní hodnoty v normálu (Thyrozol 10 mg 3x týdně 1/2 tablety, 4 x týdně 1 tableta), sono stejné jako v loni v lednu, mám 30 let diabetes 1. typu (kompenzovaný) ale již s komplikacemi - retinopatie a neuropatie -. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Dle obecných doporučení se přistupuje k operaci štítnice v případech, kdy ani cca roční léčba zvýšené funkce léky nevede k ústupu této porouchy. Ústupem rozumíme možnost úplného vysazení léků s udržením normálních hladin hormonů štítnice. Vzhledem k tomu, že pořád užíváte Thyrozol, předpokládám, že ke sklidnění funkce štítnice nedošlo (pokud současně neužíváte Euthyrox, nebo Letrox). Po 18 měsících konzervativní léčby je tedy možné zindikovat operaci, jelikož je předpoklad, že nemoc sama neustoupí. A zvýšená funkce štítnice, i léky na její sklidnění mají řadu nežádoucích účinků na organizmus. Pousouzení nutnosti operace ale musí posoudit Váš endokrinolog, který zná všechny atributy Vaší nemoci. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x