Opakovane angíny

Vážená paní doktorko, moc Vás prosím o radu. Jako malé děvče jsem velmi trpěla na angíny. Mezi 1. a 6. rokem jsem brala antibiotika každý měsíc nejméně jednou,byla opakovaně hospitalizovaná, lečila se homeopatiky,ale angíny se stále vracely. V 6 letech mi lékaři vytrhli nosní mandle a angíny ustaly. Před třemi lety vrátily, prodělala jsem asi 10 angín během půl roku, lékař mi doporučil píchání pendeponu, poté angíny opět ustaly. A nyní se mi angíny nevrací už s horečkou ale jen silnou bolestí v krku, mandle mám celé bílé, čep vedle čepu. Někdy odezní bez atb jindy antibiotika musím brát. Mandle mám veliké a celé děravé, prosila jsem lékaře,aby mi ty manlde vytrhl,ale bylo mi řečeno,že to by nic nevyřešilo. Moc Vás prosím, poraďte mi,co mám zkusit udělat. je to velmi nepříjemné,když vás co 14 dní bolí v krku, nemůžete polykat,jíst,nic. Moc Vám děkuji, s přáním pěkného dne Hanka

Odpověď odborníka:

Doporučuji vyhledat ORL lékaře, který zhodnotí, zda jsou Vaše obtíže již indikací k odstranění mandlí (tonsilektomii), a který Vás naučí, jak s čepy zacházet (kromě předepisování ATB se čepy dají také odstraňovat mechanicky; ale měl by to provádět ORL lékař). Sama můžete zkusit kloktat denně slanou vodu nebo Vincentku nebo dezinfekční ústní vodu (zejména přípravky obsahující jod velmi dobře dezinfikují sliznice, dostupné jsou v lékárnách, kde Vám poradí konkrétní přípravky, pokud tedy nemáte alergii na jod), dbát o čistotu a zdraví ústní dutiny, nosní dutiny a o zdravý chrup, abyste nepodporovala přítomný zánět (pozn. krční mandle jsou součástí lymfatického okruhu, který vlastně kontroluje vstup z úst a nosohltanu do dolních cest dýchacích a do trávicího ústrojí a přilehlé oblasti, tj. také vedlejší nosní dutiny, chrup, přeneseně u uši - přes Eustachovu trubici, která spojuje nosohltan se středním uchem), stejně jako o to, abyste pokud možno neměla rýmu (tj. je potřeba léčit/mírnit každou sekreci z nosu, aby se co nejvíce omezilo dráždění okolních sliznic včetně opět krčních mandlí). Vhodné by bylo také zvážit, zda máte v pořádku obranyschopnost - na to je dobré se zeptat buď Vašeho obvodního lékaře, nebo Vašeho ORL lékaře, a zda se na obtížích nepodílí alergie. Samozřejmě byste měla mít provedené výtěry z krku, resp. bakteriologické vyšetření z krku/mandlí, aby bylo jasno, jaké bakterie a v jakém řádovém množství tam jsou přítomny a na jaká antibiotika jsou citlivé.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x