Opakovaný genitální opar

Dobrý den, už asi rok a půl mám problém s genitálním oparem. Před roken a půl se mi objevil poprvé, výléčila jsem ho (užíváním tablet herpesin) a pak se dlouhou dobu neobjevil. Teď s ním poslední půl rok ale dost bojuji. Objevoval se mi tak 2x do měsíce, tak paní doktorka nasadila tablety herpesin (každý den jednu tabletku). Asi měsíc a půl se mi opar nevyrazil, ale nedávno se mi udělal při mestruaci - zvýšila jsem tedy, podle rad paní doktorky, dávkování a opar se zklidnil až úplně vymizel. Teď (asi po 14 dnech) se mi ale udělal znovu. Byl už zahojený, tak jsem ještě asi 3 dny čekala se sex. stykem, ale potom hned půl hodiny po styku už to zase vypadalo že se mi opar dělá a druhý den už jsem opar měla znovu. V čem by teda mohl být problém? Můj partner nikdy žádný problém neměl a dříve se mi opar po styku nedělal. Děkuji za odpověď a hezký den.

Odpověď odborníka:

Herpes genitalis se projevuje výsevem puchýřků na pohlavním ústrojí a v pochvě. Puchýřky se velmi rychle strhnou, vzniknou vřídky, které se pak ještě mohou druhotně infikovat bakteriemi. Celé onemocnění je velmi nepříjemné a bolestivé. Výsev trvá zhruba 14 dní, pak bez léčby mizí a vše se zahojí. Zahojí se vřídky, ale virus nezmizí. Dostává se podél nervových vláken do nervových uzlin a zde zůstává. Za určitých okolností - které jsou u každé ženy jiné, může to být menstruace, nějaká celková viróza, stres atd. - virus zase vycestovává podél nervů do kůže a způsobí nový výsev. Ten obvykle není tak rozsáhlý jako první ataka a trvá kratší dobu - proto není méně nepříjemný. Herpes genitalis je tedy onemocnění celoživotní. Při jisté dávce štěstí nemusí celý život dělat problémy. Jindy však mohou recidivy následovat v krátkých intervalech, např. s každou menstruací. Herpes genitalis se v podstatě nedá léčit. Existují protivirové léky (acyclovir, vanciclovir), které dokáží zkrátit trvání výsevu, pokud se podají včas (tj. pokud možno ještě dřív, než se objeví puchýřky, kterým většinou předchází nepříjemné svědivé pocity), nedokáží však zabránit přežívání viru v nervových uzlinách. Pokud jsou recidivy velmi časté, lze tyto léky užívat trvale, což situaci velmi zlepší - léčba je však dosti drahá (několik set Kč měsíčně

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: