Opakovaný otok tváře

Dobrý den, cca před měsícem jsem se léčil s váčkem/zánětem pod „mrtvou“ 5tkou vpravo dole. Po opakovaném čištění kanálků a dvou balení ANTB Rovamycinu nakonec došlo k vyléčení bez extrakce. Podstatné je zmínit, že od cca poloviny času léčení mě již zub jako takový nebolel a zánět se „vrazil“ do pravé tváře dolů formou otoku a veliké bolesti.osti. Dle lékařky vlivem antibiotik se zde ve tváři zánět zkoncentroval. Postupem času tedy i toto ustalo, tj. tvář splaskla a přestala bolet. Nicméně občas jsem v tváři cítil pnutí, ale přičítal jsem to spíše doznívajícímu podráždění nervů v místě největší bolesti. U zubu mi lékařka nejprve vyplnila kanálky, dala provizorní uzávěru, která v zápětí vypadla a cca před 14 dny udělala finální plombu. Bohužel předvčerejškem mi tvář opět otekla na identickém místě co původně a den poté začala nepříjemně bolet. K tomu se přidal i otok a bolestivost vnitřních tkání mezi dásní a vnitřní stranou pusy. Budu nucen nejspíše navštívit svou zubní lékařku, nicméně se chci zeptat: A) Mohlo dojít k tomu, že slabá forma zánětu přetrvala ve tváři a v rámci oslabení se opět zánět zde rozjel? (Této tezi nahrává výše uvedený pocit občasného pnutí ve tváři i po vyléčení.) Anebo je spíše pravděpodobný scénář, že zánět pod zubem přetrval a projevuje se takto ve tváři? Tady je asi dobré připomenout, že původně mi postupem času také přestal zub bolest a potíže se přesunuly do tváře. B) Je možná ještě jiná příčina těchto potíží? C) Jaký byste navrhoval léčený postup? (Rentgen spodní části čelisti k vyloučení zánětu zubů, čelisti, nasazení ANTB, atd.) Díky za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Pokud se otok objevuje znovu a znovu i po opětovném pročištění a zaplneni kořenových kanálků a to dokonce ve tváři po podání antibiotik je zapotřebí najít zdroj tohoto zánětu. S největší pravděpodobnosti zůstavá zbytková infekce v systému kořenových kanálků příčinněho zubu. Moznosti otoku tváře jsou i jiné. K jejich vyloučeni zajděte ke své lékařce at Vas vyšetří. Počet kanálků v zubu je variabilní a někdy je velmi obtížné nalézt všechny vstupy do tohoto systému. Dokonce muže docházet k jejich větveni. V některých případech i přes veškerou snahu konci situače extrakcí. U opakovaného vstupu do kanálků je tato špatná prognóza častá.

MDDr. Václav Manhart
MDDr. Václav Manhart

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Zubní centrum U smile

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: