Operace endoprotézy?

Dobrý den, mám 59 let, 54,5kg, mám podle rtg."coxarthroza III-IV st. vpravo, III.st. vlevo s okrajovými osteofyty azůženými kloub. štěrbinami, deformací hlavice femoru vpravo a se zvýšenou sklerotizací. tolik popis kyčlí z 13.5.2016. Odmítla jsem endoprotezu, prý mám nárok na lázně. Pokud nechodím z kopce, cítím jen,že kyčel vpravo není stejná jako ta vlevo. Když si zaplavu, další den jsem téměř bez bolestí.Byla jsem letos cca na 4 procházkách po horách a pak jsem měla obovské problémy od 1-3dnů, kdy mi bolest jen postupně v pravé kyčli povolovala. Pokud nebudu chodit z kopce, mohu si kyčel udržet v současném stavu pomocí plavání, rehabilitací a lázní bez operace endoprotézy? Co transplantace chrupavky , kterou provádí FN Motol. Je možná i pro kyčelní kloub, tedy pro mne s mou diagnozou? Lékaři v mém okolí, na které mě asi budete chtít odkázat- ortoped i rehabilitační lékařka- mi doporučují operaci endoprotézy. Proto se obracím na Vás s dotazem na jinou možnost.

Odpověď odborníka:

Pokud je zmínka o IV. stupni artrozy na pravé kýčli je na místě opravdu zvážit aplikaci endoprotézy. Poté lázeňská léčba jednak po operaci endoprotézy, ale také zpomalení procesu artrozy na l. kýčli. Ortoped musí posoudit klinický stav, bolesti a rtg nález. Podle těchto všech výsledků další postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: