Operace endometriózy

Dobrý den,
 je mi 29 let a nemám žádné děti. Před rokem a půl jsem byla na operaci endometriózy, kde mi diagnostikovali Endometriosis ASF stage III. Mívám silné křeče a bolesti při stolici, při menses, ale také mimo menses. Operační nález: Děloha normální tvaru a velikosti, vpravo ovarium volné, normální velikosti a struktury, tuba štíhlá, volná, vlevo ovarium hraniční velikosti s drobným endometriomem, pevně fixované k lateroperitoneu, k ovariu je dále částečně fixováno rektosigmoideum, dále je rektum pevně fixované k levostrannému sakrálnímu vazu, kde je také u jeho inserce k děložnímu čípku cca 1 cm tuhé vazivové ložisko endometriozy, dále ložiska endometriozy v C. Douglasi a na přední plice močového měchýře a dále drobná jizevnatá ložiska vpravo na peritoneu subhepatálně. 3/4 roku beru Visanne, ale zatím s žádným zlepšením. Byla mi doporučena další operace, kde by odstranili cystu (endometriom) na levém ováriu, které je zvětšené (47x44x40) a s centrálně v.s. endometrium s echogen. mléčné sklo v prům. 40x35x33 mm... a také by odstranili ložisko, které je uložené v RVS - kde je hmatná tuhá resistence 3x1 cm v průměru zasahující oba zadní vazy, výrazně palpačně bolestivé, děloha omezeně pohyblivá, vlevo fixované zvětšené ovarium... na ultrazvuku bylo vidět pouze 2x1 cm u této resistence. A samozřejmě i další uzlíky atd. spojené s endometriózou. Bylo mi řečeno, že z důvodu indurace v RVS je možné, že bych po operaci měla na nějakou dobu vývod, kterého se osobně opravdu bojím, jelikož je s tím spojeno prý hodně dalších rizik. 
1) Chci se zeptat, zda byste mi operaci doporučil stejně jako můj lékař nebo ne. 
 2) Je přesnější vyšetření týkající se ložiska v RVS na ultrazvuku či pohmatem? 
3) Co si myslíte o možnosti vývodu na určitou dobu a jaká rizika s tím přesně souvisí? 
 4) Je pravděpodobnost dočasného vývodu při operacích endometriózy v RVS vysoká nebo spíše méně častá? 
 5) Jelikož uzel v RVS je uložen mezi rektem a pochvou, bylo mi řečeno, že budou muset nejspíše odstranit i část pochvy a prý je možné poté vytvoření píštěle a riziko pak další operace. Je tato pravděpodobnost spíše vyšší či nižší? 
Mockrát Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Na váš dotaz i když plně chápu vaše obavy není možno jednoznačně odpovědět protože prakticky až při operaci bude jasné co by bylo nejlepší udělat a jaký zvolit postup.Vzhledem ke komplikovanosti vašeho případu bych vám ale zcela jistě doporučil,aby tato operace byla provedena na pracovišti které má s tímto onemocněním a tím pádem i s operativou největší zkušenosti,obraťte se na některou pražskou nebo brněnskou kliniku.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Endometrióza - operace | Od: Krejcik | 26.11.2015 18:47
Dobrý den, mám takový dotaz, lze při endometrióze otěhotnět a kolik stojí operace?
Přítelkyní je 39 let má VZP, ale není češka, ale platí pravidelně každý měsíc.
reagovat
re:Endometrióza - operace | Od: uLékaře.cz | 27.11.2015 09:05
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: