Operace prostaty

Dobrý den, můj otec-65let půjde na chirurgické odstranění prostaty. Doktoři mu diagnostikovali zhoubný nádor v prostatě. Z 12odebraných vzorků biopsie se nádor prokázal ve 2. PSA má otec 16, měl před 6ti měsíci i 24 (v tuto dobu se z biopsie nádor neprokázal). Chtěla bych se zeptat-je možné, že již v době kdy měl PSA 24 měl již nádor v prostatě nebo není možné, aby při odběru biopsie lékaři nádor neodhalili? Otec se rozhodl pro chirurgické ostranění prostaty, i přes zvýšené riziko, že nebude nádor odstraněný celý (prý je velký předpoklad, že nádor prorůstá). Můj dotaz zní - jakým způsobem co nejlépe zhojit chirurgickou ránu - slyšela jsem o wobenzymu. Doporučujete před operací užívat nějaké preparáty pro lepší hojení rány? A čeho se vyvarovat, v případě, že otci prostatu odstraní-nádor odstraní také, PSA bude mít 0, aby se již nádorové buňky nikdy nevytvořili. Slyšela jsem totiž o případech, že prostata byla odstraněna, PSA kleslo na nulu a cca po 5ti letech se PSA začalo zvyšovat. Dotyčnému odtranili varlata.....a čeká se co bude dál. Dá se nějak po odstranění prostaty zabránit tomu, aby se PSA po nějakém čase začalo zvyšovat? Mnohokrát paní doktorko děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo. K první otázce- při provádění biopsie při vysokém PSA už Váš tatínek nádor s největší pravděpodobností měl, ale nezachytil se biopsií ( odebíraný vzorek je velký cca 2x10mm, prostata je velká přibližně 3x5cm i více), takže ne vždy se při náhodném odběru vzorku lékař napoprvé strefí do tumórózní hmoty. Následná pooperační léčba a dispenzarizace bude záviset taky od tzv. stagingu nemoci (histologického vyšetření tumoru, velikosti -prorůstání tumoru do okolí, postižení lymfatických uzlin, výskyt vzdálených metastáz - plíce, kosti). Wobenzym se po operacích doporučuje hlavně k redukci otoků operovaných tkání - názory na jeho efekt jsou různé - někdo si ho chválí, někdo nepozoruje žádný efekt. Operace prostaty nebývají ale nijak rozsáhlé, takže pooperační komplikace a hojení rány nebývají dramatické. Je jen na Vás, zda se do tohto produktu rozhodnete zainvestovat.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: