Operácia kolena a magnetická rezonancia

Dobrý deň, už asi pol roka mám občasné bolesti v kolene. Táto bolesť niekedy trvá aj 4 dni ale potom ma aj niekoľko dní koleno nebolí, niekedy je bolesť intenzívnejšia. Ak si dám nohy do tureckého sedu tak vtedy cítim bolesť kolena vždy, aj napriek tomu že v ten deň bolesti nemám, iba pri tom sede. Koleno som si nebuchol, ale som vojak a často bicyklujem. S týmto problémom som navštívil aj ortopéda, ktorý mi spravil ultrazvuk kolena a povedal, že je koleno v poriadku. Mal som ho už raz aj napuchnuté. Z práce nás poslali na celkové vyšetrenia a tam som bol aj u druhého ortopéda, ktorému som tiež povedal, že mám bolesti kolena a že mi bol urobený aj ultrazvuk ale že vraj mám koleno v poriadku. Druhý doktor mi chytil nohu a podla toho ako mi ju nahol sa pýtal či ma bolí. Na záver zhodnotil, že mám poškodení meniskus a treba ísť na operáciu. Som už aj objednaný, len mám z toho obavy nakoľko ma neposlal ani na magnetickú rezonanciu. Nemôže byť problém niekde inde? Nechcem ísť zase zbytočne na operáciu, ak by sa to dalo riešiť aj iným spôsobom než operačným zákrokom. Podľa Vás je potrebná magnetická rezonancia pred takouto operáciu alebo nie? Ďakujem Vám za skorú odpoveď, nakoľko ma operácia čaká už o dva týždne.

Odpověď odborníka:

Magnetická rezonance je velmi užitečné vyšetření při vašich potížích. Není pochybností o tom, že nejdokonaleji koleno vyšetří a ošetří provedená artroskopie, magnetická rezonance má někdy nálezy falešně jak pozitivní tak negatvní. Ne vždy je třeba provádět MR před artroskopií, pokud je nález jednoznačný. Pokud máte pochybnosti o účelovosti ASK trvejte na provedení MR. Myslím, ale že se navrženého postupu provedení ASK bez MR nemusíte obávat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: