| Nápověda

Operacia a rakovina stitnej zlazy

Dobry den,moja mamina sa uz asi 7 rokov liecila na stitnu zlazu.Asi pred pol rokom jej lekarka odporucila operaciu,pretoze tabletky ktore uzivala su velmi silne a poskodzuju pecen.Taktiez na sone zistili ze sa jej tam vytvoril uzlik.Tak maminu tento tyzden operovali v Plzni.Operacia dopadla dobre hned aj rozpravala a nema ziadne komplikacie az na jednu-chyba jej vapnik a tak berie infuzie.Dneska to je treti den.Vsetci jej vravia ze je to bezne a ze sa to stava a malo by sa to do 7 dni napravit.Vela som o tom citala a s kazdeho clanku som to pochopila tak ze tieto uzliky a nedostatok vapnika su priznakom rakoviny.Tak sa teraz velmi bojim ci nahodou nema rakovinu.Mohla by ste mi to prosim vysvetlit ako to naozaj je?A ak by to bola rakovina ake su sance na vyliecenie?Mamine vyoperovali celu stitnu zlazu a poslali na histologiu no vysledky budu az koncom buduceho tyzdna.a jednalo sa o zvysenu cinnost stitnej zlazy.Dakujem velmi pekne za vysvetlenie.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, snížená hladina kalcia je běžným vedlejším nežádoucím efektem operace štítné žláze a opravdu se zpravidla do několika dnů upraví. Pokud se tak nestane, což je spíše vyjímečné, bude maminka muset užívat vápník s vitamínem D. Rozhodně ale výskyt snížené hladiny vápníku po operaci není příznakem rakoviny. To je naprostý nesmysl a zajímalo by, kde jste se to dočetla. Stejně tak uzly ve štítné žláze jsou poměrně běžná věc a jen mizivé procento z nich je zhoubný nádor. Navíc i pokud by to náhodou zhoubný nádor byl, jeho prognoza je zpravidla výborná. Takže v klidu vyčkejte na histologii...nemá cenu se strachovat, stejně na tom nic nezměnite. Jen si úplně zbytečně přivodíte několik bezesných nocí.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
  • Délka penisu Hezký den. Za 3 měsíce mi bude 19 let...trápí mě velikost mého...
  • Nádor na mozku Ráda bych se zeptala jaké příznaky bývají při podezření na nádor...
  • Antibiotika a alkohol Paní doktorko, užívám již 9. den doxybene 100mg na...
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Kam dál
 
 
Bodnutí hmyzem
První pomoc: Bodnutí hmyzem
Hmyzí bodnutí většinou není...
Rakovina prsu
Kalkulačky: Rakovina prsu
Nádory prsu jsou...
Očkovat proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat i v průběhu borreliové infekce
Doporučení lékařů: MUDr. Miroslav Holý
Bezvědomí
První pomoc: Bezvědomí
Možné příčiny bezvědomí...
Chcete otěhotnět? Pozor na křečové žíly!
Video: Chcete otěhotnět? Pozor na křečové žíly!
Přesnou příčinu, proč u...
Poradna: Štítná žláza
Moje výsledky na štítnou žlázu jsou T4 15,6 a...
Pokousání člověkem
První pomoc: Pokousání člověkem
I když zranění není vážné...
Muži – bolestivá nebo oteklá varlata
Domácí lékař: Muži – bolestivá nebo oteklá varlata
Běžně používaný výraz...
Audio: Spánkový rytmus (Ilnerová)
Jak nás ovlivňuje spánkový biorytmus? V těle...
Poradna: Kombinace léků
Chci se zeptat, zda uvedené léky mohu brát...
 

Položte lékaři dotaz zdarma

  • Přes 110 lékařů v poradně
  • Zjednodušené pokládání dotazů
  • Možnost zúčastnit se všech soutěží
  • Anonymní pokládání dotazů
Registrace zdarma Registrace přes Facebook zdarma
Naposledy čtené: