Ospalost, špatná artikulace, nejistá chůze

  • Dotaz od: Drahomíra
  • Publikováno: 20.10.2012
  • uLékaře.cz

U manžela se občas objevuje nejistá chůze, ospalost - kromě jídla prospí 3 - 4 dny, špatná artikulace. Potom se probudí, tváří se, že se nic neděje a je celkem normální. Nevím, co s tím, když jej potom nutím k návštěvě obv. lékařky, říká, že mu nic není. Problém nemohu vyplnit, protože jej neznám. Manžel je poměrně štíhlý, jezdí na kole, hodně chodí pěšky, je mu 66 roků. Teď právě 3 dny prospal, obléká se a má pocit, že mu nic není.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčina může být různá.... může se jednat o kardiovaskulární potíže (srdce), tlak, či tzv. TIA (což je něco jako malá cévní mozková příhoda - mrtvička, která se ale plně neprojeví a za několik hodin či dnů je postižený bez potíží, nemusí si to uvědomovat), možná počínající demence či jiná choroba nervového systému. Každopádně se jedná o závažný stav. Zkuste si s ním promluvit minimálně o možnosti "preventivní prohlídky" a lékaři před tím řekněte, jaké má manžel potíže, aby se na ně zaměřil (manžel o tom nemusí vědět, aby se dopředu nestresoval). Pokud manžel k lékaři nepůjde, víc Vám bohužel já pomoci nemohu.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: