Osteoporóza, chlapec, 13 let

Dobrý den. Mám 13letého syna, kterému na denzitometrii zjistili tyto výsledky: P kyčel total HIP Z skóre -2 SD, ostatní hodnoty, tj.levá kyčel a páteř, jsou v rozmezí 1,2-1,9. Toto vyšetření jsme už jednou absolvovali, a to před cca 3 lety, páteř -2,4SD Z skóre. Syn je léčen Seretide Diskus 100 pro astma, jiné kortikoidy nebral, ale celé 4 roky bral Warfarin. Dělá mi starosti, že nechodíme do žádné poradny, od 1. denzitometrie bere Kombi kalz, ale v mezidobí se nic neděje, žádné kontroly ani kontroly hodnoty vápníku v moči apod. Je to tak v pořádku?Doktora jsem navíc ani neviděla, jen sestru na denzitometrii, takže ani nemám šanci se ho na něco zeptat. Syn má navíc od 2 let problémy s vyšší hladinou triglyceridů, v raném dětství měl alergii na mléko, takže pil jen sójové. Nechci něco zanedbat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kamilo! Podle WHO je nízká kostní denzita (hustota) směrodatná pro budoucí stav kostí - hlavně v seniu. Dbejte na častý a důkladný pohyb, dodávejte hodně vápníku stravou (mák, olejovky, ořechy, preparáty...) Vše proberte s praktickým pediatrem, ten ví o synovi více než já a bude se moci k jeho případu lépe vyjádřit. Je mi líto, že na denzitometrii se Vám lékař nevěnuje...

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: