Papilóm tvrdého podnebia dutiny ústnej

Dobrý den, bo som na odstranení papilomu v ústach. Histologia bola vykonaná, no doktorka mi to pipísala slovami ze je to vírusového pôvodu a v poriadku a nic viac nepovedala. Pripájam popis z histologie: - Kompletne spracovaný, fragmentovaný skvamózny papilóm so súvislou hyperkeratózou bez zápalu a bez dysplastických zmien dlaždicobunkového epitelu. Hnedá excízia rozmerov 0,5x0,4x0,3. absolutne tomu nerozumiem čo tym histologia myslela. ani neviem ci to bolo HPV či to je nezhubné, či zhubné, či sa mi to moze vrátit atd. Dakujem velmi pekne za odpoved.

Odpověď odborníka:

Ferko, jedná se o nezhoubný výrustek, byl odstraněn celý, takže vrátit by se neměl. Co se týče HPV infekce, ta se z histologie nepozná, to by se vzorek musel poslat zvlášt na virologické vyšetření, což se pravděpodobně standartně nedělá, protože HPV infekce se samozřejmě nabízí. Ale stejně, jak ji jednou máte, moc s tím nenaděláte... Co můžete pro sebe udělat je chodit dále na preventivní prohlídky a nekouřit!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poruchy osobnosti a chování
Články: Poruchy osobnosti a chování
Porucha osobnosti je...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Články: Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Trpíte-li tímto nepříjemným...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Stomatologie
Články: Stomatologie
Stomatologie, je obor...
Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
Články: Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
U mnoha zdravotních...
Nachlazené miminko: zmírněte rýmu a usnadněte mu dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: