Pásový opar

Dobrý den, je mi 30 let a dostala jsem pásový opar. Nemám žádné alergie, na nic se neléčím, nemám zdravotní problémy. Jen jsem posledních několik měsíců unavená, necítím se fit, mám 2 děti, málo spím (přerušovaný spánek) a nejím moc ovoce a zeleniny, málo se hýbu. Kojím a odsávám mléko (denně asi litr). Opar se vyskytl nejvíce na prsu (velikosti mýdla) a pak další 3 ložiska na zádech (velikosti mince). Kvůli špatné diagnóze na všeobecné pohotovosti byl nasazen Zovirax 800 až 5. nebo 6. den. (mám ho brát týden 5x denně). Opar začal svěděním, pak se vysel, šlo o lehce bolestivé pálení (typem asi jako od žehličky), nic dramatického. Po týdnu začaly pupínky strupovatět, nejvíc na tom prsu, na zádech se vstřebávají úplně v pohodě, tam jich moc nebylo. Po týdnu se rovněž objevily občasné šlehavé bolesti a občasné svědění, ale nic dramatického, nijak výrazně mi nevadí, byť je to nepříjemné. Mám 5 měsíců staré miminko, které kojím. Na kožní ambulanci mi ihned kojení zakázali, ale bohužel to bylo až 5. den po výsevu, takže miminko se pupínků do té doby dotýkalo, strkalo si ruce do pusy a obličej mělo v jejich blízkosti. Kožní lékařka mi řekla následující: "Nekojte, je to nebezpečné, kojte jen ze zdravého prsa, miminko může dostat i encefalitidu nebo zánět oka, mělo u výsevu často obličej a k mozku je to z nosánku kousek. A vy si zajděte na komplexní screening, protože dostat opar ve 30 letech není úplně v pořádku." Na internetu jsem si přečetla různé odborné texty a dozvěděla se, že se vyskytuje u osob s oslabenou buněčnou imunitou a že se vyskytuje u 10-20% lidí, přičemž 3/4 z nich jsou starší 50 let a že může doprovázet skryté vážné onemocnění. V rodinné anamnéze je několik onkologických onemocnění. Fakt je, že lékařka mne trochu vystrašila, takže bych se ráda zeptala: 1) hrozí miminku něco vážnějšího proto, že bylo v blízkém kontaktu s puchýřky několik dní.. je to horší než kdyby se setkalo v kolektivu s neštovicemi nebo je to jedno a komplikovaný nebo nekomplikovaný průběh s tímto vůbec nijak nesouvisí? 2) Dostane-li 30letý člověk pásový opar (ne rozsáhlý a bez komplikací), není třeba hned myslet na vážné onemocnění? Čím ještě může být v tomto věku způsoben? 3) Jak mám postupovat? Co můžu čekat u miminka a kdy, jak předejít komplikacím..? Je třeba dodržovat u mne i miminka nějaký klidový režim a jak dlouho? Objednala jsem se na imunologii, mám dělat ještě něco? 4) V případě onemocnění miminka neštovicemi se bojím zejména toho, že bude např. naočkováno či chytí jinou nemoc a dojde ke komplikacím (např. encefalitida). Tomu chci předejít, takže jak dlouho neočkovat a je třeba nějaké zvláštní obezřetnosti? Velmi Vám děkuji za čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Alajano! 1) Riziko rozvoje herpetické infekce u vašeho miminka skutečně existuje, kojení je opravdu těsný kontakt. Výhodou je, že od vás dostává protilátky, obsažené v mateřském mléce, proto bych s kojením ze "zdravého" prsu určitě pokračovala. 2) Pásový opar bývá způsoben oslabením imuntního systému, který u vás může souviset s únavou organismu, přerušovaným spánkem, atd. Vzhledem k tomu, že v některých případech může pásový opar doprovázet zhoubné onemocnění by bylo vhodné navštívit vašeho praktického lékaře a domluvit se s ním na celkové prohlídce a základních krevních testech. Výsev pásového oparu v žádném případě neznamená, že trpíte zhoubným onemocněním, celkové vyšetření bych ale "pro klid duše" doporučovala. Vyšetření na imunologii, kam jste se už objednala je také vhodné. 3) Klidový režim je třeba dodržovat až do zaschnutí všech puchýřků. U miminka bych klidový režim doporučovala rovněž, nemusí samozřejmě ležet, ale zvýšená zátěž - cestování, dlouhý pobyt venku, pobyt v kolektivu, atd. vhodná není. Kdyby se u vašeho dítěte objevila vyrážka, horečka nebo zarudnutí oka je nutné, aby ho neprodleně viděl lékař. Celou situaci bych doporučovala ještě probrat s vaším dětským lékařem. 4) Očkování bych teď určitě odložila, minimálně do uplynutí inkubační doby, která je 10 až 21 dní. Držím palce!

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: