Pleuropneumonie

Pane doktore, mám dotaz do poradny, jak závažná je moje nemoc a jaké doby si vyžádá její léčení? Začínají problémy suchý kašel, rýma, bolesti na plících ev. na hrudníku.bez horečky. Po neúspěšném samoléčitelství jsem šla k lékaři, který diagnostikoval-citace - levý bočný 3.1.13 povytažena zadní kupole bránice,hladká zadní úhel je bez fluidothroaxu,sytá dese. aorta+oblouk,kalcifikace v hilech, velké interlobium, vemntrální osteofyty na Th, drobní infiltrace v oblasti linguly atd .léky - Nobalgin, Mocobene, Euphyllin, Ospamox, Codein, Dithiaden.....BK Sputum atd ...prosím o radu, jestli ještě něco doporučujete a jak dlouho potrvá léčba.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, paní Věro, děkuji Vám za Váš dotaz. Podle toho, co uvádíte v titulku, se jedná o zápal plic spojený se zánětem pleury /obal plic/, kt. může mít za následek přítomnost výpotku /tekutiny/ v pohrudniční dutině /v okolí plic/. V dotazu jsem si přečetla znění popisu bočného snímku hrudníku, chybí ale popis PA skiagramu /zadopředního snímku/ hrudníku. Podle popisu bočného snímku ale zápal plic není rozsáhlý a výpotek není přítomen. Kdyby byla pneumonie závažná, léčila byste se určitě za hospitalizace v nemocnici, dostávala antibiotika v dvojkombinaci, jedno z nich určitě v infuzích. Pokud lékař uznal Váš stav za léčitelný ambulantně, pak bych tak velké obavy neměla. Léčbu máte komplexní, přesně jak má být. Jak vysokou dávku Ospamoxu užíváte? Dospělý člověk má užívat minimálně 3x denně 1 gram. Další postup bude zvážen podle toho, jak bude vypadat kontrolní snímek hrudníku, a tedy podle toho, zda antibiotikum bude účinné. Pokud ne, změní se ATB léčba, event.doplní druhé antibiotikum /pneumonie získané v komunitě- což je Váš případ- se v úvodu léčí monoterapií, t.j. jedním antibiotikem, pokud to není úspěšné, připadá v úvahu antibiotikum do kombinace/. Dodržujte klidový režim, dostatečně se hydratujte. Pokud byste pozorovala silný suchý dráždivý kašel, vysaďte Mucobene /event. jej užívejte pouze ráno a v poledne, aby Vás v noci nedráždilo ke kašli/- je to mukolytikum, expektorans, indikováno při vlhkém kašli. Suchý kašel se při infektu zvykne změnit ve vlhký, tak uvidíte sama, jak se to vyvine. Codein pak na noc, abyste se vyspala. Hodně štěstí. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: