Plicní embolie

Dobrý den. Jako pacient s pacemakerem dlouhodobě užívám warfarin a hodnota INR je kolem 2. Před dvěma týdny jsem si zlomil kotník a byl jsem operován. Před operací jsem vysadil Warfarin a dostával jsem Clexan. Po operaci mi byl aplikován Heparin asi 3 dny a byl jsem propuštěn domů s tím abych opět pokračoval v léčbě Warfarinem. Když jsem toto konzultoval s mojí kardioložkou, sdělila mi, že musím ještě dostávat minimálně 2 dny Clexan. Tento lék mi napsala na 2 dny a byl mi aplikován mým lékařem. V přílohovém letáku jsem se ale dočetl, že po ortopedických operacích se doporučuje Clexan aplikovat aspoň 4 týdny. Ptám se tedy zda je dostatečná preventivní léčba Warfarinem a jak dlouho trvá nebezpečí plicní embolie, na kterou mimochodem zemřel můj otec při operaci kolena. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Tomáši! Warfarinizace je účinnou prevencí trombembolických komplikací (např. plicní embolie) po ortopedických výkonech. Jedná se o rovnocennou alternativu léčby nízkomolekulárními hepariny (Clexan). Pokud tedy užíváte warfarin a máte již dostatečnou hodntu INR (2,0 - 3,0) je riziko vzniku plicní embolie minimální. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x