Plicni embolie

Dobrý den, po porodu jsem prodělala plicní embolii, se kterou jsem strávila dva týdny na JIPu na um.kyslíku. Nyní jsem na warfarinu, který mám hrůzu vysadit. Genetiku mám v pořádku, odkud se sraženina vzala se nezjistilo, nohy byly čisté. Jak je to s vysazením warfarinu? Bojím se, že se to může opakovat, jaká je šance? Díky

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při porodu je riziko embolie zvýšené, pokud u Vás nebyla nalezena žádná příčina embolie, je možné warfarin vysadit po roce, doporučuji ale zvýšenou opatrnost při delším znehybnění (např. cesty autobusem, letadlem) - bylo by vhodné mít kompresní punčochy a případně preventivně nízkomolekulární heparin. Nevím zda u Vás byla provedena i další vyšetření k objasnění embolie (vyšetření srážlivosti a trombofilních stavů, sono břicha, rentgen hrudníku...), pokud ale nebyla nalezena příčina, není opakování embolie pravděpodobné. Předpokladem by mělo být i to, že se vyhnete kouření.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: