Po nově nasazené léčbě mi je hůř.

Dobrý den, je mi 52let, vážím 103kg/168cm. V 39 letech mi zjistili cukrovku 2 typu. Za celou dobu léčení jsem už vystřídala různé typy léků (Ciofor, Glucophage XR 1000, Janumet 50/1000) Po všech jsem trpěla častými průjmy. V roce 2013 mi lékařka nasadila Victosu a k tomu Dibetix. Mé hodnoty cukru v krvi na lačno 7-8 a po jídle cca 15. V roce 2014 jsem byla na operaci vyjmutí štítné žlázy a užívám Letrox 150. Teď v květnu mi lékařka sdělila, že mi změní léčbu, protože prý nehubnu tak mi nasadí inzulín Lantus. (10 jednotek - 1 měsíc, 15jedn. - 1,5 měsíce, 20 jednotek po 1,5 měs, a teď už jsem na 30 jednotkách a k tomu si píchám Apidia 8 jednotek. Od té doby mé hodnoty cukru jsou ráno na lačno 15 i víc...po jídle až 29. Nastala neustálá potřeba jít močit, cca každých 45 min, dále se mi zhoršil zrak vidím rozmazaně. Proč mi nasadila inzulín, když mé hodnoty cukru od té doby jsou vysoké a mám více zdrav. problémů? Proč mi nevrátí Victosu? slyšela jsem, že Victosa je velice nákladná, ale proč mi nechává léčbu která mi ubližuje? Popřípadě doporučil by jste něco jiného?

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Dagmar! Váš diabetolog postupuje podle doporučení, které v současné době máme: nejdříve tabletky, pokud možno ty nejlepší a nejsilnější, a když nejsou hodnoty glykémií (cukru) v pořádku, pak převést na inzulín. Já s tímto postupem tak úplně nesouhlasím, ale je otázkou, zda budeme schopni nalézt lepší řešení. Největší problém je Vaše váha: Pokud vážíte sto tři kilogramy, měla byste být vysoká asi dva metry - ale tak vysoká nejste. Léky, které snižují účinnost využití jídla (jako je Siofor, Glucophage) velice často dělají průjmy. Janumet je také výborný, Victoza ještě lepší. Ale z toho, že ani Victoza nedokázala, abyste zhubnula na 68 kg a že jste měla vysoké glykémie musela být Vaše paní doktorka zovufalá. Dodržovala jste opravdu veškerá doporučení pro dietu a pohyb? Pokud člověk dlouhou dobu přetěžuje buňky, které vyrábějí inzulín, po určité době je vyčerpá a zničí. To je velice nepříjemná komplikace, lékaři jí poznají podle toho, že se sníží hladina takzvaného C-peptidu. Pokud se Vám již stalo, že nevyrábíte sama inzulín, pak jej budete muset dostávat v injekcích - bez inzulínu by Vaše hladiny byly astronomicky vysoké. Z toho, co píšete soudím, že dnes jsou Vaše hladiny cukru opravdu velice vyysoké (a proto nevidíte a stále močíte). Pokud byste přeci jen vyráběla dostatek inzulínu, pak jako další možná řešení jsou operace žaludku a střev (např. na OB klinice - tzv. bariatrické operace), preparáty typu Forxiga či Jardiance - a - a to především dieta, dieta, pohyb a pohyb. Váš lékař Vám píše kvalitní preparáty - dělá určitě to nejlepší čeho je schopen. Preparáty inzulínu nejsou levnější - nešidí Vás, ale asi už byl zoufalý z toho, že přes veškerou jeho snahu jste stále velmi obézní (BMI máte 36 a půl, to je opravdu hodně) a máte příliš vysoké hladiny cukru (nad deset už je opravdu problém - a ten máte dnes, ale vlastně i dřív, kdy jste měla - jak píšete 15. Můžeme mít nejrůznější vrozené poruchy - tak je možné, že pro Vás bude nejlepším řešením právě operace. Hodně štěstí! Karel Kubát

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: