Počínající gynekomastie (2.)

Dobrý den, před nedávnem jsem pokládal tento dotaz http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/pocinajici-gynekomastie-49570 a chtěl bych na něj napojit. Prolaktin je zvýšený stále, ale jen lehce (460-510 mIU/l), takže žádné léky nedostávám. Všechny ostatní hladiny hormonů jsou v normě, játra, ledviny i nadledvinky v pořádku, ale o to vlastně nejde mě se jednalo spíše o ty vypouklé bradavky. Nafoukly se podle mého do nepřirozených rozměrů a vypadají teď spíš jako takové kopečky (foto v příloze - kvalita obrazu sice není nejlepší, ale je tam vidět o co mi jde). Skutečně se s tím stydím chodit ven, kor teď když je léto. Myslíte že to způsobují ty hodnoty prolaktinu, a hlavně, dá se s tím něco dělat? Pokud bych bral třeba ty prášky na snížení prolaktinu, vrátilo by se to do tý podoby, v jaké to bylo předtím? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obávám se, že utlumení hladin prolaktinu ke změně tvaru bradavek nepovedou. Z hlediska gynekomastie jako takové je vždy důležitý ultrazvukový nález - pokud nedošlo k progresi objemu žlázy pod bradavkami, od léčby bych si změny neslibovala, jelikož hormony asi nebudou za jejich tvar odpovědné. Je mi líto, ale jinak Vám asi neporadím. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: