Pocit zahlenění

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně mého zdravotního stavu. Momentálně jsem v zahraničí za prací a vracím se v dubnu, proto se dříve nedostanu k lékaři. Není to tak akutní stav, ale ráda bych věděla více. Již asi měsíc mám pocit, že jsem silně zahleněná (spíše jakoby zeshora z nosu, než z krku) a zároveň velmi silný pocit úzkosti z krku, jako kdybych ho měla stažený. Ve večerních hodinách mám pocit, že se mi hůře dýchá. Ale jinak se cítím dobře. Prodělala jsem asi před měsícem chřipku s teplotami, ale pak to bylo dobré. Rodiče mi z ČR přivezli Mucosolvan na zahlenění, ten jsem dobrala, ale vůbec žádná změna. Nic nevykašlávám, když se mi podaří až skoro po zvednutí žaludku něco vykašlat, tak jen vyjímečně a je to průhledný nepatrný hlen. Dále mám velmi zduřenou levou uzlinu na krku. Je poměrně tvrdá a zvětšená. Je to všechno nějaké nachlazení či co to může být? Poslední dobou nejím mléčné produkty, které zahlenění zhoršují, ale také nenastala žádná změna. Prosím o radu. Ten večerní pocit plnosti v krku, kdy mám pocit, že se hůře dýchá, je opravdu nepříjemný. Děkuji za radu a přeji příjemný den. S pozdravem Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na dálku nelze určit diagnózu, ale mohu alespoň odhadovat. Z popisu obtíží a protože před obtížemi proběhla chřipka nebo jiné onemocnění dýchacích cest, mohlo dojít k zánětu průdušnice nebo zánětu vedlejších nosních dutin apod. Můžete mít tzv,zadní rýmu, kdy hlen nevysmrkáte, ale stéká po zadní stěně nosohltanu do krku. Zvětšená uzlina - jako reakce na infekci bývá uzlina gumově tvrdá a hladká, pohyblivá proti spodině, Reakce uzliny na infekci může trvat i měsíce. Takže jestli je uzlina hladká, gumovitá a pohyblivá proti spodině, neznepokojovala bych se. Ovšem kdyby byla nepohyblivá proti spodině, s nerovným povrchem, tvrdá jako kámen apod., pak bych urychleně vyhledala lékaře. Jinak na aktuální problémy můžete zkusit na zředění hlenu acetylcystein (zeptejte se na něj v lékárně, kde Vám možná celkově poradí) a kapky do nosu - alespoň fyziologický roztok, nebo kapky na uvolnění hlenů (opět - poraďte se o konkrétním přípravku v lékárně). Problémy s dýcháním mohou souviset přímo s rýmou/následným zahleněním dýchacích cest, nebo se mohla objevit zvýšená reaktivita v oblasti hrdla. Uvidíte, jak se to bude vyvíjet, podle potřeby se pak poraďte s lékařem, nejlépe osobně.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x