Podpora spermií a šance na otěhotnění

Dobrý den, už rok se s manželem (30) já (27) snažíme o miminko. Podstoupili jsme základní vyšetření, já test plodnosti-stanovení ovariální rezervy s výsledkem AMH: 3,0 ng/ml, UZ vag.: D v AVF, EM homogenní 7,5mm ovaria bilat s normální folik. aktivitou, AFC 15-20, VT 0. To by mělo být v pořádku. Manžel spermiogram s výsledky: vzhled-normální, obj. 6ml, doba zkapalnění-normální, viskozita-normální, aglutinace-0, koncentrace 115mil/ml, celková motilita: 46%, prograsivní pohyb 19%, na místě 27%, bez pohybu 54%, morfologie- 90% patol.forem, příměsy (kulaté buňky, detrirus, epitelie, gelové částice)-ne V CAR nám bylo řečeno, že jediný problém je v hodnotě progresivně pohyblivých spermií, která by měla být alespoň 32% (manžel má 19%). Mé otázky jsou zda by IUI v tomto případě zvýšila šance na otěhotnění, a zda lze koupit pro manžela nějaké vitamíny, které by mohli mít příznivý vliv na pohyb spermií (četla jsem doporuční na selzink, jen nevím jestli je vhodný i v našem případě, nebo pouze pokud je malé množství spermií?). Spermiogram budeme za 3 měsíce opakovat. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Heleno, IUI by mělo smysl v případě, kdy byste měla pozitivní PCT test. Jinak není šance vyšší než když se "snažíte" doma, ale samozřejmě můžete IUI zkusit. Pokud byste neotěhotněla po 3 IUI, doporučuji směřovat k IVF. Vzhledem k vysoké koncentraci je ale progresivně pohyblivých spermií pořád dost - téměř 22 milionů. Doporučuji mimo PCT doplnit ještě test přítomnosti autoprotilátek proti spermiím, test fragmentace DNA spermií, u Vás hormonální profil, případně vyšetření reprodukční imunologie. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Pozůstatek pásového oparu: bolest řešte změnou životního stylu!
Očkování proti žloutence typu A: nepovinné, ale možné
Články: Očkování proti žloutence typu A: nepovinné, ale možné
Přestože moderní medicína...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Články: Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Už jste vyzkoušeli kdeco...
Gumoví medvídci na klouby? Mýtus s pořádnou dávkou cukru
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: