Podvrknutí kotníku a natažené vazy

Dobrý den, v sobotu 26.9. jsem na fotbale špatně došlápl, okamžitě se mi udělal otok na vnější straně kotníku, tak jsem jel na pohotovost. Doktor mi řekl, že nález je negativní, že je to pouze podvrknuté a že mám natažené vazy. Dal mi berle a obvaz a řekl, ať leduji a mám nohu nahoru - vše jsem pečlivě dodržel. Už je to skoro týden, otok už pomale mizí, na nohu nemohu na 100 % došlápnout, takže stále používám berle. Chci se zeptat, jak dlouho mám používat berle případně, jestli mám nohu nějak pomale zatěžovat?.. na kontrolu jdu až za týden. předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Přetažení nebo dokonce porušení celistvosti fixačních vazů hlezna, distorze. Potíže bolest, otok může trvat podle charakteru poranění i do 6 ti týdnů. Nejvhodněji je sádrový chodící obvaz. Pokud se jedná o lehčí poranění, chlad, odlehčení končetiny, ortéza, berle, zvýšená poloha nohy, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci je přínosem. Čas ale nelze nahradit. Končetinu zvolna zatěžovat, ale odlehčovat berle do 3 týdnů vhodné. Jinak podle nálezu chirurga.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: