Pooperační komplikace po operaci apendixu

Dobrý večer. Obracím se na Vás se zoufalou prosbou o Váš názor, stanovisko, alespoň dle následujících informací. Blízký přítel 35 let, ve výborné statnější fyzické kondici prodělal zánět apendixu. Dva týdny závratě a nízký tlak (nevíme zda po operaci vymizí), ve čtvrtek večer mírná bolest apendixu. V pátek ráno výrazná bolest apendixu. Odvezl jsem jej do nemocnice na Vinohradech, kde si jej nechali a v 15 hodin provedli opearci. Večer po odeznění narkózy si přítel v telefonu stěžoval na velmi silnou bolest, nemohl ani mluvit, i přes léky proti bolesti nemohl bolestí ani mluvit. Celou noc nespal a v sobotu, tedy druhý den po operaci se stav nezlepšoval (do té doby na jeho prosby o pomoc nikdo výrazně nereagoval a bolest přisuzovali stavu po operaci). V sobotu odpoledne konečně vyslyšeli jeho prosby o pomoc a zkontrolovali krev a udělali prý RTG (spíše ale sono) a zjistili zánět a infekci, proto nasadili ATB. V neděli ráno se vše zdálo ještě horší, bolest nesnesitelná, proto byl přítel odeslán na CT, které vyloučilo rozsáhlý zánět. Příteli zavedli cévku. Lékař otevřel peanem jizvu a zjistil pod jizvou Absces, ránu povrchově otřeli jakousi antibakteriální tyčinkou a prý nebude potřeba jej přeložit na JIP, jak původně plánováno, ale počkáme do rána. Přítel, jindy hrdina, který by na sobě nedal bolest znát, trpí stále a stále ho to velice bolí. Hovořil jsem s lékařem, který tvrdil, že není potřeba další OP, jak původně zamýšlel a musíme počkat. Na můj dotaz, proč nebyly ATB nasazeny ihned po operaci preventivně jen odvětil, že prý to nebylo potřeba, prý se zdálo vše v pořádku. Prosím tedy o Váš názor na uvedený problém. Před 2 měsíci jsem na stejné klinice byl s apendixem. Ve čtvrtek operace a v sobotu jsem byl doma. Podotýkám, že u mně nebproběhla žádná komplikace, přesto mi preventivně byly nasazeny ATB ihned po operaci a domů jsem dostal také dvě tabletky. Není zanedbáním, když příteli nenasadili preventivně ATB a učinili tak až na úpěnlivé prosby o pomoc a bez přechozího zřetele na silné bolesti i přes injekce proti bolesti, kdy tedy ATB nasadili až 26 hodin po operaci? Velice se o přítele bojíme, do jiné nemocnice jej nechtějí přijmout doslova cituji "rozdělaného". Nyní příteli dávají výživu, fyziologický roztok, ATB v kapačce a prý zítra opět ránu pročistí. není potřeba více? Ani nevíme s kým se poradit, kam zavolat, kam napsat. tato poradna snad bude reagovat rychle. Moc Vám děkuji :o( Jan

Odpověď odborníka:

Záleží na závažnosti zánětu, na závažnosti appendicitidy, na tom, zda došlo k perforaci appendixu, zda došlo k ohraničené nebo dokonce diffusní, rozšířené, perotonitidě, zánětu pobřišnice. Je pravděpodbné i když to není ve vašem dotazu uvedeno, že se nejednalo o komplikovanou appendicitidu. V takovém případě se antibiotika nepodávají. Pokud se jednalo o bolest v ráně mohlo dojít k její infekci, appendicitis nikdy není zcela čistá operace, protože se , přerušuje appendix, který má souvislou dutinku komunikující s tlustým střevem. Po otevření rány se případný infekt odstraňuje, antibiotika jsou v tom případě vhodná, nikolv zcela nutná. Ostatní břicho musí být klidné a střevní pasáý je bez poruch. V takovém případě se stav postupně upravuje. Infekce rány není závažnou záležitostí. O podrobnější vysvětlení byste měl požáfat vedoucího lékaře oddělení nebo dokonce přednostu kliniky, jistě vám vyhoví.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: