Poskozeni vazu pod kolenem

Dobry den pane doktore, jsem na dovolene v Indii a nemam pristup k lekari, proto se na Vas obracim i internetove poradne. Vcera jsem uklouzla ve sprse. Nemela jsem se ceho chytit, tak jsem si (instinktivne) drepla, na mokre podlaze se mi v tom drepu rozjela chodidla od sebe az na maximum, coz zastavilo ten pad a privodilo mi ostrou bolest po strane pod obema koleny. Asi po 3 minutach se i prestala klepat kolena a pri opreni rukama o kolena jsem se byla schopna postavit. Chodit muzu normalne, nohy muzu ohnout normalne, ani nemam zadny otok, nicmene nejsem fyzicky schopna si sednou na zidli, nebo se zvednout ze zidle, ktera je nize nez 90 stupnu (napr na nizkou stolicku) - nohy do toho uhlu pokrcim, ale nepostavim se na nich. Byla jsem tady u mistniho bylinkare a bylo mi receno, ze to za 3 dny prejde. Mohla bych se Vas prosim zeptat, jak bych mela dal postupovat? Mam odjet do nejakeho vetsiho mesta a nechat si nohy napr zrentgenovat? Dekuji Vam predem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Kolena je opravdu třeba vyšetřit, ale je pravda, že úrazový děj by neměl svědčit pro pravděpodobnost zlomeniny v oblasti horního bérce. Je pravděpodobné, že při tom mechanismu, který jste popsala se jedná pravděpodobně o přetažení vnitřních bočních vazů kolena, nelze vyloučit jejich natržení nebo dokonce přetržení, což je méně pravděpodobné. Bylinkář asi bude mít pravdu. Tedy pokud nebudete absolvovat lékařské vyšetření tak klid končetiny, chladné obklady, při nutné chůzi si obě kolena pevně stáhnout elastickým obinadlem. Vhodné 2-3 dny aplikovat Ibalgin(Ibuprofen) 3 x 1 tabl. po 400 mg. Končetinu do vyšší polohy a zvolna rozcvičovat. Pokud by stav se po 3 dnech nelepšil tak určitě lékařské vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: