Poskozeni mozku ,spatne urcena diagnoza

Dobry den.Pred 2 roky mi byl dg.incipidus diabetes centralis,nasledne hyponatremie,a snizena funkce stitne zlazy.Brala jsem minirin melt,hydrokortizon,fludrokortizon a euthyrox.Zacala jsem mit poruchu polykani,ktera trva dodnes a na nic se neprislo.S toto poruchou jsem nedavno byla prijata do fakultni nem.,kde se zaroven zjistilo,ze nepotrebuji kortikoidy a dale k memu prekvapeni ani minirin.Proste incipidus nebyl potvrzen.Tesila jsem se,ze mi zmizi i pocit otoku hlavy v casti nad celem,ktere mi nekdy neslo ani vysunout nahoru.Bohuzel se mi vsak zda,ze tento problem se jeste trochu prohloubil,po ukonceni koncentracniho testu.Takze probouzim se s pocitem otoku hlavy,nasahnu si i mista,otoku,jako,kdybych tam mela polstarek.Dnes odpoledne se mi stalo,ze to bylo mirnejsi,tak sem si rikala,asi to zmizi postupne.Ale vecer uz zase otok zhorsil.Co to muze byt?Nasledek spatne lecby?Muze souviset s polykanim?Na neurologii jsem byla pred timto koncentracnim testem a nervy nejsou preruseny,jen zjistena fluorescence proti axonum++.Nekde jsem cetla,ze pri hyponatremii,si mozek vytvori jine prostredi,zmeni bunky a pri naprave,pokud je prudka,muze byt poskozen mozek.Nestalo se toto prave mne?Leky mi vysazovali postupne,tak by snad nemelo.a na vic,jsem otok mela po celou dobu lecby Minirinem.Co se tedy mohlo stat?Byl mozek prilis zavodnen ,kdyz jsem nemela minirin uzivat?Jeste prosim jeden dotaz.Je mozne,ze bych incipidus mela azase doslo k zlepseni,nebo vymizeni,nemoci?Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi vás příliš nepotěším, ale nemám pro vaše obtíže vysvětlení. Nikdy jsem se s ničím podobným nesetkala. Hyponatremie a její prudká náprava může vést k poškození mozkových funkcí, ale podle toho, co píšete, si kladu otázku, zda jsou skutečně mozkové funkce poškozené? Rovněž "vymizení" diabetes insipidus a hypokortikalismu je zvláštní. Byla diagnoza stanovena správně? Nemohlo se jednat napříkald o SIADH syndrom - syndrom nepřiměřené sekrece ADH, který se také projevuje "naředěním" a hyponatremií? Tento syndrom se spíše může objevit a zase vymizet,..příčina jsou například infekce, úraz, nádory, ale mohou ho vyvolat třeba i některé léky. Více mě nenapadá. Přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: