Posilovanie svalstva pri artroze kolenného klbu

Dobrý deň pán doktor, chcel by som Vám položiť 2 otázky k nasledovnej téme, ku ktorej nenachádzam odpoveď. Mám artrózu v lavom kolene (femorotibialne stupeň 1, femoropatelárne stupeň 2, moj vek 32 rokov). Bolo mi odporučené posilovanie svalstva v posilovni, napr. na stroji „ leg press“ - ležanie na chrbáte a vysúvanie hnotnosti smerom nahor. Moja otázka znie: 1. Ked je povrch chrupavky už poškodený, nemože sa stať, že ho týmto cvičením ešte viac zničím? Nevzniká pri zničenom povrchu vyššie trenie a aj odrenie chrupavky? (tak by som si to laicky vysvetloval) . Ďalej mám ešte jednu otázku. Asi 1x za deň sa stane, že moje jablčko pri ohnutí kolena „praskne“. 2. Vzniká tento zvuk v klbe s artrózou kvoli drsnému povrch chrupaviek a preto sa to jablčko jednoducho „zasekne“? Može sa pri takomto prasknutí odštiepiť/odlomiť malá čast chrupavky, ktorá spadne do femorotibialného klbu a tam ničí túto chrupavku? Ak je to možné, ako dlho trvá, pokým telo rozpustí takýto úlomok chrupavky? Vopred ďakujem za odpoveď S pozdravom

Odpověď odborníka:

K poškození nedojde, 1, stupeň - vykazuje jen minimální změny na chrupavce. Cvičení je vhodné. Zvukové fenomeny v kloubech mají složité vysvětlení, váš zvuk s artrozou vůbec nemusí souviset. V krajních polohách dochází ke zvukovým fenomenům určitým okamžitým podtlakem v kloubu zvláště při návratu z krajní polohy do zvyklého postavení kloubu. Jinak podle místního nálezu a rtg odpoví váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Průběh pásového oparu: potíže se mohou vrstvit
Články: Průběh pásového oparu: potíže se mohou vrstvit
Pásový opar je velmi...
Meningokoková infekce: se ztuhlým krkem vyrazte hned k lékaři!
Články: Meningokoková infekce: se ztuhlým krkem vyrazte hned k lékaři!
Diskotéková nemoc – i tak...
Křečové žíly
Články: Křečové žíly
Křečové žíly, varixy nebo...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Akutní a chronická žloutenka - čím se liší?
Články: Akutní a chronická žloutenka - čím se liší?
Měli jste někdy žloutenku...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
Játrům prospěje očista
Články: Játrům prospěje očista
Ukládání vitaminů a tuků...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: