Používání antivirotik v době možného otěhotnění

Dobrý den, pane doktore. Plánujeme s partnerem miminko a věc se má takto. Včera ráno jsme měli pohlavní styk, odpoledne mi na preventivní prohlídce u praktického lékaře bylo řečeno, že mám patrně herpes simplex a dostala jsem na to antivirotika Herpesin 400 a dnes ráno mi vyšel pozitivně ovulační test. Za předpokladu, že došlo k oplození, mám se obávat nějakých problémů, čím by případně plod mohl být ohrožen? Ohrožovaly by ho více léky nebo samotný vir? Puchýřky se mi vyskytly na lýtku,ale už se mi to po několikáté vrátilo, teprve teď ovšem jsem na to dostala tabletky. Mám se obávat i toho, že kdykoliv se může opar vrátit a způsobit tak poškození plodu nebo se mám připravit na to, že bych mohla být i neplodná? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Positivní test ještě neznamená oplodnění,výrobce uvádí u tohoto preparátu -Těhotné ženy a kojící matky mohou přípravek užívat pouze z vážných důvodů na doporučení lékaře.Výsev na lýtku by neměl případnou graviditu ohrozit,bylo by s výhodou navštívit kožního lékaře a dohodnout se s ním,zda by stačila lokální léčba. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: