Přeočkování proti tetanu

V roce 2001 jsem byla přeočkovaná proti tetanu a bylo mi řečeno, že další přeočkování se provádí za 10 let. V roce 2011 mi lékař sdělil, že už stačí přeočkovat za 15 let, tedy letos, v roce 2016. Letos mi vzal krev na zjištění protilátek s tím, že pokud jich bude v krvi dostatek, tak stačí očkování až v roce 2021 (tedy až za 20 let od posledního přeočkování). Z výsledků krevního rozboru vyplynulo, že protilátek mám dostatek a stačí se nechat naočkovat až v roce 2021. Nemám ale přece jen trvat na přeočkování, když často pracuji s koňmi, kteří jsou přenašeči této nemoci? Děkuji,

Odpověď odborníka:

Paní Kamilo. Pokud máte dostatek protilátek, jste proti tetanu chráněna, ale z jejich hladiny nejde zcela přesně určit, kdy ochrana "vyprchá"... U jinak zdravé osoby je 15-20 let dostačující interval (a není třeba sledovat protilátky). Pokud chcete, je samozřejmě možné očkování provést bez problému již teď, tedy po oněch 15 letech...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: