Přetažení předkožky

Dobrý den, mám 3,5 letého syna, kterému nejde přetáhnout předkožka. Když jsme byli u dětského lékaře, tak řekl, že to půjde ambulantě a že to při další návštěvě provede. Jenomže při další návštěvě řekl, že to ještě počká. Syn při močení žádné problémy nemá, ani žádný mázek a pod. Mám lékaře "uhánět" a požadovat, aby zákrok provedl a nebo máme skutečně ještě počkat? Mám strach, že čím bude syn starší, tím bude k zákroku vnímavější. jak se vlastně uvolnění předkažky ambulantně provádí? Nebo máme při koupání zkoušet opatrně předkožku přetahovat? Synovi se to moc nezamlouvá a tak mám strach, abych mu tím spíš neublížila (natržením). Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Veroniko! Domnívám se, že "ambulantním přetažením předkožky" má váš lékař na mysli násilné jednorázové přetažení předkožky. Tento postup se v současné době již opouští. Násilné přetažení pedkožky může totiž vést ke vzniku mikrotrhlinek a k následným srůstům, a bývá pro dítě bolestivým a traumatizujícím zážitkem. Pokud dítě nemá jiné problémy (např. záněty), je věková hranice, kdy by měla být předkožka volně přetažitelná přes žalud, 5 let. Pokud se u vašeho synka předkožka do tohoto věku neuvolní, doporučuji navšívit dětského urologa, který se může pokusit o její uvolnění napřed pomocí pravidelné aplikace masti, popř. provede šetrné chirurgické uvolnění podle potřeby i s pomocí lokálního znecitlivění. Do této doby zatím předkožku zkoušejte uvolňovat velmi jemně při koupeli v teplé vodě, ovšem v žádném případě násilím, pokud se vám to nebude dařit nevadí, času máte dost. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: