Pretrvavajici bolesti vnitri strany obou kolen, prave jiz po ask

Dobry den, prosim o pomoc. 2013/11 jsem byl na ASK praveho medialniho menisku u mistni kapacity.Predtim na MRI nalez byl. "v celk.anestezii v bezkrvei zavadime optiku z AL pristupu do pr.kolena-recessy,FP,lat.komp. a LCA bez patol. V med.komp. rpt zadniho rohu men. - parc. resekce,shaving pahylu.vyplach,sutura mikroincizi,kryti,elast".pry asi 40% menisku mi vzal,"slibil" dalsich 20 let bez problemu.rehabilitace presne dle doporuceni,vse se zdalo OK,ale asi po 2 mesicich me zacalo bolet na stejnem(vnitrnim)miste. asi po 3 mesicich kontrola,vytahl 10ml vypotku,zadny problem nenasel,koleno boli porad. asi po 4 mesicich jsem tam byl zas, a v te dobe uz me bolelo na vnitrni strane i leve koleno,podezreni na meniskus se neprokazalo, injekci kortikoidu jsem odmitl.bohuzel objednaci lhuty k nemu jsou 40 dni+, takze asi pred mesicem jsem byl u jineho ortopeda. problem nenasel ani na jednom koleni, podle nej "mate to teple,protoze vas to boli a proto se vam tam nahrnula krev" a "to bude dobre, bezte pres bolest". Ano, sel jsem, pulmaraton pod dve hodiny, ale bolesti jsem se malem podelal. To operovane koleno je tak o pul lepsi nez to leve. tri dny pote jsem nemohl bez opory skoro ani jit. jeste dnes - tyden pote - kulham,prave operovane koleni jiz neboli,trochu jej citim pri chuzi.leve boli i v klidu,chuze neprijemna. V zivote jsem nemel uraz nohou,ani nemel s koleny problemy,je mi 42 let,doktory vidim jen 4 x rocne kdyz jdu darovat krev,sportuji rekreacne,beh,fotbal,kolo,plavani,squash,badminton,v poslednim pul roce jen omezene.BMI 24,5. Prosim pomozte, dekuji za Vas cas.

Odpověď odborníka:

V závěru píšete, že pravé, tedy operované koleno již nebolí. Lehce omezená hybnost. Koleno by se dosud nemělo přetěžovat, protože zřejmě se při úrazu jednalo nejen o poranění menisku, ale i změny na kloubní výsrtelce, chrupavce, leze chrupavky se může projevit i později a to i pod povrcehem viditelné kloubní plochy. Vhodné ješte obnovit pohybovou a fyzikání léčbu na rehabilitaci. Pokud by se bolest, výpotek nebo zareplení kolena objevilo, potom kontrola na nortopedii a nejlépe provedení kontrolní magnetické rezonance koplena. Podle výsledku další léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: