Prevenar 13

Dobry den pani doktorko, rada bych vedela: - očkuje se ještě Prevenarem 7? - je možné naočkovat Prevenarem 13 nedonošené dítě (nar. v 27. t.) korigovaně v 5 měsících, schéma 3+1, a to s tím, že dítě ještě nebylo naočkované klasickou základní vakcínou (infanrix hib). Základní očkování lze vpravit mezi termíny očkování pneumokokem? Měla jsem za to, že nejdříve se začíná povinným očkováním a do toho je Prevenar. Tadeáš žádné zákl. očkování ještě nemá,a začli jsme právě jen pneumokokem (kvůli rizika ušní infekce - má Dg.středně těžká nedoslýchavost a oboustrannou paracentézu). Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vakcína Prevenar 13 je jistě lepší než Prevenar 7-valentní, nejsem si jistá, zda ten je ještě na trhu, to se zeptejte případně v lékárně. V korigovaných 5 měsících je jistě možné začít dítě očkovat, pokud to doporučil neurolog. je vlastně jedno, kterým z očkování se začne, jen je nutné dodržet intervaly mezi očkováním - očkovací látky Infanrix a Prevenar se podávají buď současně nebo pokud je chcete dávat jednotlivě (k čemuž bych se u nedonošence přikláněla), pak je nutné dodržovat alespoň 14-denní interval mezi jednostlivými dávkami. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: