Prevenar 13

Dobrý den, syn byl očkován prevenarem 13, poprvé bylo vše v pořádku, po druhé dávce měl horečky a skoro měsíc se nemůže zbavit rýmy a kašle, byl při očkování nachlazený, ale paní doktorka řekla, že to nevadí. Teď máme jít znovu na očkování, syn je ale stále nachlazený, nevím, moc se mi do toho nechce, nerada bych zase měla malého v teplotách, má 6 měsíců, je možné odložení očkování a na jak dlouho? Druhou vakcínu měl po 5 týdnech, můžeme počkat? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zdravotní stav Vašeho syna musí posoudit lékař, který dítě ošetřuje. V době akutní infekce s horečkami by se očkovat nemělo, a jistě to ani žádný lékař neudělá, na druhé straně prodlužování intervalu mezi dávkami očkování může vést k nedostatečné tvorbě protilátek po očkování. Běžná řídká rýma bez teplot nebo lehký průjem není kontraindikací očkování, je to tak i v příbalových letácích vakcín. Na druhou stranu, pokud rodič dítěte lékaři informace o probíhající nemoci dítěte nesdělí, pak je lékař neví, pokud samozřejmě není zdravotní stav dítěte zjevný. Je těžké, zvlášť v zimním období, uchránit dítě, aby nedostalo rýmu, zvlášť pokud je nemocný někdo z rodiny nebo sourozenec navštěvuje MŠ. Před jakýmkoliv očkováním se vždy hodnotí reakce po minulém očkování a aktuální zdravotní stav dítěte.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: