Příčný fixační šroub

Pane doktore, velice děkuji za odpověď ohledně zátěže po osteosyntéze femuru, napsal jste mi, že dokud nebude odstraněn příčný fixační šroub je zátěž možná do 10%. Mám 2 šrouby nad kolenem a jeden šroub nahoře. Na první kontrole mi lékař řekl že budou odstraněny spodní 2 šrouby, na minulé kontrole mi říkal, že naopak odstraní ten horní šroub. Znamená to tedy, že všechny 3 šrouby jsou fixační a stačí pokud bude odstraněn jen jeden? Lékař mi sdělil, že po odstranění tohoto jednoho šroubu už budu moci chodit bez berlí. Děkuji za Váš čas a za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ano je to tak, k dynamizaci dojde po odstranění buď horních nebo dolních šroubů, tím se jistý pohyb pro hřeb v kostí dutině uvolní a hřeb se v kosti lépe stabilizuje a fragmenty zlomeniny v podstatě lépe dosednou, což je žádoucí. Zátěž končetiny je potom pro zlomeninu i bezpečnější a prostavění úlomků lépe probíhá. A rychleji.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x