Přírodní antidepresiva na úzkost

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda máte zkušenosti s přírodními antidepresivy a jejich účinky. Trpím již 2 roky úzkostmi z rakoviny. Bojím všeho co se mi objeví na kůži nebo pih a stroupků a všeho co si na kůži strhnu nebo objevím. A i bojím se i toho,když si něco strhnu třeba na hlavě a nevidím to a už přemýšlím,co by to mohlo být a že to je nebezpečné..vždy se bojím a pak uklidňuju,že to snad nic není a tak pořád do kola..jsem stále ve stresu.také se bojím zbarvení pih,že by mohli být nebezpečné svým zbarvením atd. Bojím se také toho,že bych si tímto mohla rakovinu do budoucna přivolat. Myslíte,že bych si to tímto moha přivolat. Všichni mi říkají,že ano.Bojím se všeho kolem rakoviny. Vyzkoušela jsem i různé psychoterapie jako je kineziologie a terapie EDT a vše pomohlo jenom na chvíli. Nebo myslíte,že by už byli potřeba nějaká lehčí antidepresiva od praktického lékaře nebo rovnou k psychiatrovi. U něj jsem také asi před rokem byla,ale antidepresiv jsme se bála kvůli možným nežádoucím účinkům. Nebo nevíte o nějaké psychoterapii,která by byla hrazená pojišťovnou nebo z části aspoň hrazená pojišťovnou? Předem děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michaelo, Pocity strachu z rakoviny má hodně lidí a trpí zbytečnými úzkostmi z této zákeřné nemoci a hodně je to trápí. Myslím, že neustálé obavy mohou člověka velmi vyčerpávat. Tělo potom může reagovat jakkoli a člověk v tom vidí jen vše černé, že to musí být rakovina. Člověk potom může hledat spojitosti rakoviny, které pociťuje na svém těle a to, co kdy\ četl nebo viděl ve zpravodajství. Samozřejmě psychika dokáže ovlivnit příznaky nemoci, které se člověk bojí. To může také ovlivnit i to, jak se člověk cítí a to může vést k hledání souvislostí mezi tělem a tím, co nám vysílá, např. ve formě znamének a dalších příznaků, které by mohly být zhoubné. Každopádně,když člověk stále přemýšlí tímto směrem, určitě mu psychicky nebude dobře a bude neustále hledat další a další příznaky rakoviny. Domnívám se, že byste zasloužila zkusit užívat antidepresiva, možná i anxiolytika, která Vám předepíše ambulantní psychiatr. Také Vám doporučuji navštívit psychologa. Doporučila bych Vám podívat se na internet a najít si takového, který Vám bude vyhovovat i po materiální stránce. Ne vždy se říká, čím dražší, tím lepší, důležité je, abyste si rozuměli. Domnívám se, že byste mohla zkisit KBT. Držím Vám palce, děkuji za Váš dotaz a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Crohnova choroba – šest nejčastějších chyb, které narušují léčbu
Chcete otěhotnět? Jezte „potraviny plodnosti“
Články: Chcete otěhotnět? Jezte „potraviny plodnosti“
To, že pro zvýšení šancí na...
Z čeho se skládá zub
Články: Z čeho se skládá zub
Zub v ústech je jako...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x