Příznaky

Dobrý den, jsem naprosto zoufalá. Bojím se, že jsem chytla pohlavní nemoc (HIV). Na internetu jsem si četla příznaky, které se týkají tohoto onemocnění a zjistila jsem, že některé souhlasí s mou situací. Zejména koncem 4. týdne po rizikovém chování jsem dostala silnou rýmu, která trvala cca 14 dní. Teď se jich občas vysmrkám (7. týden po rizikovém chování), ale objevily se mi bolesti v krku (konec 6. týdne po rizikovém chování). Nejprve jsem měla dva bíle čepy v krku a zarudlé mandle, ale trvalo to jen cca dva dny. Teď jsou jen mírně začervenalé. Bolest při polknutí jsem neměla a horečky také ne (maximálně jen zvýšenou). Četla jsem, že horečka musí trvat třeba více dnů při tomto onemocnění. Dále můj poslední dotaz se jedná lymfatických uzlin (prý mají při tomto onemocnění být zvětšené) a jak se to pozná? Nějakou boulí? Děkuji za odpovědi!

Odpověď odborníka:

Pokud máte strach, že jste se mohla nakazit infekcí HIV, je vhodné ansolvovat vyšetření krve, buď u praktického lékaře nebo na infekčním oddělení. Čím dříve se tato infekce zachytí, tím lépe ji lze léčit. Uvedené příznaky mohou značit příznaky HIV, ale může se jednat i o klasickou angínu či nějakou virózu. Zvětšené uzliny nahmatáte nejlépe na krku nebo v tříslech jako malé zduření (velikost bývá různá, od velikosti třešně).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: