Problémy s mirenou a ultrazvukové vyšetření

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně tělíska a ultrazvukového vyšetření. Mám 37 let a 2 děti. Po prvním dítěti jsem podstoupila konizaci děložního čípku. Po druhém jsem se rozhodla pro antikoncepci a lékař poradil pilulky Yadine. Jelikož jsem měla hrozné problémy se svěděním kůže na nohách a nechtěla jsem zkoušet jiné pilulky, protože doktor řekl, že Yadin je nejlepší. Rozhodla jsem se pro klasické tělísko. Vydržela jsem jen 2 roky, protože jsem hrozně krvácela 10 až 14 dní a z toho 6 dní ze mě lilo tak, že jsem do práce nosila náhradní oblečení. Takže bylo to zoufalé. Asi rok jsem vydržela bez antikoncepce, ale pak jsem se po dlouhém rozhodování rozhodla pro Mirenu. Bylo to v březnu 2008. Asi 5 měsíců jsem byla nešťastná, protože nebyl den, kdybych slabě nekrvácela. Pak to ale skončilo. Doposud vlastně ani nevím, že to mám. Občas cítím bolest v podbřišku, ale to je pravděpodobně období menzes. Ale co mě hodně zneklidňuje, že jsem za tu dobu přibrala asi 12 kg i když se hlídám, ale nejvíc jsem nešťastná, že asi do měsíce po zavedení jsem měla problémy s vysokým tlakem. Vlastně jsem ani nevěděla, že mám vysoký tlak a v květnu jsem skončila na pohotovosti v nemocnici. Tlak na hrudníku, zalévá mě pot - návaly horka. Byla jsem u své lékařky, která mě poslala na všechna možná vyšetřen: štítná žláza, holter... Takže skončila jsem na práškách. Pro upřesnění 180 na 110. Dokonce jsem paní doktorce řekla, že mám zavedenou Mirenu. Paní doktorka doporučila ať se o tom pobavím s gynekologem. Ten se zeptal co užívám na tlak a řekl, že to nevadí a v podstatě je to v pořádku, že nekrvácím. Takže nevím co dál. Uvažuji i o vyndaní telíska, protože kromě krvácení (to je perfektní) se necítím tak jako předtím i když to stálo hodně peněz a vlastně zůstanu bez antikoncepce. Takže moje první otázka: Je možné, že moje problémy váhu a hlavně tlak způsobila Mirena? Zjistím to jenom vyndaním tělíska? A otázka další: Můj gynekolog nemá ultrazvuk, takže jsem nebyla na žádném od porodu mé druhé dcery, to je 7 let. Když mi napsal pilulky, nebo zaváděl tělíska nikdy žádná kontrola před nebo po zavedení. Je to v pořádku? Moje sestra je zdravotní sestrou na gynekologii, ale na Slovensku a její doktor tvrdí, že to není v pořádku. Můj gynekolog je hodný, ale pravděpodobně péče není dostačující. Je trapné, abych sama upozornila, že nedělá ultrzvukové vyšetření. Hledat nového doktora se mi nechce. Prosím poraďte, protože nevím co dál.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, já osobně bych ke gynekologovi bez UZV v dnešní době už nechodila, je to opravdu základní vyšetření. Pokud si jej chcete ponechat, měla byste mu naznačit, že toto vyšetření chcete (musí mít nějakého kolegu, ke kterému ženy posílá), moc nerozumím tomu, jak může kontrolovat ženy s těhotenstvím nebo problémy s ovulací ( vaječníky, tvorbu folikulů, cysty a podobně). Vše je na vás, ale nejde jen o zdraví, ale kompexní péči a taky dobrý pocit z lékaře a jeho ošetření (hodný lékař je sice příjemná věc, ale rozhodně nezaručuje kvalitu ošetření). Mirena opravdu toto způsobovat může (přibrání na váze a hlavně vysoký tlak), budete asi velmi citlivá na hormony dodávané do těla. Bohužel, jak sama naznačujete, bez vyndání tělíska se to nedozvíte. Potom je možné poradit se o jiné antikoncepci, jsou jich opravdu stovky, určitě se najde potom nějaká vhodná pro vás. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: