Problémy s pravou nohou od 18ti let

Dobrý den. Je mi 24 let a chtěl bych vám shrnout svoje problémy s pravou nohou, které mě doprovázejí již od 18ti let věku až dodnes, zdali mi na to podáte nějaký svůj ucelený názor. Dříve a i dnes jsem neměl nikdy problémy s levou nohou, ač je také jako pravá noha docela zkrácená (šlachy a vazy), není mezi nimi v podstatě rozdíl. Od 18ti let jsem ale musel řešit občas zkrácené šlachy, jelikož jsem pak pajdal a nemohl dobře chodit. Natažením šlachy se vše nakonec spravilo do normálu. Minulý rok jsem však v prosince prodělal náhlý zánět pravé kyčle. Doktoři konspirovali o různých nemocech, které to můžou být, ale nebyla to ani DNA, ani artritida, ale nakonec mi jeden ortoped řekl, že jsem přechodil nějakou nemoc, která se mi do tý kyčle vrazila. Na prvním zákroku mi vytáhli 15 ml tekutiny s krystaly kyseliny močové, ale DNA to být nemohla, protože s palcem u nohy problém nebyl. Napodruhé mi ještě vytáhli 5 ml čiré tekutiny. Měsíc po zákroku jsem se rehabilitoval, nesměl nohy cvičit atp. 1,5 měsíce po zákroku byl klid, jenže se dostavily jiné problémy. Protahoval jsem si šlachy na té pravé noze, jelikož byla zkrácená na polovinu a během krátké doby jsem si nohu postupně dokázal srovnat tak, jak by přibližně měla být. Poté se však dostavila nepříjemná pálivá bolest kolem kyčle, která se hned přenášela do celé nohy, hlavně do dolní části lýtka. 1 týden jsem chodit jakž takž dokázal, ale dalších 14 dní bylo třeba to léčit a nechat nohu v klidu. Ráno a přes den to bylo dobré, ale největší bolesti začaly vždycky večer. Žádné místo v okolí bolesti ale nebylo nijak zarudlé, oteklé atp. Ortoped mi teď musel píchnout injekci s Dipropohos do zadku, do zadní strany kyčle, kde byl ten problém (ten zánět byl předtím v přední straně kyčle). A řekl mi, že jsem si to klidně mohl způsobit tím natahováním. Nyní jsem 3 dny v klidu, chodím o berlích a injekce evidentně zabrala. Z doktorových slov bylo patrné, že pokud mi nepomůže tohle, tak asi už nic, a pokud by problém přetrvával, tak by bylo třeba jít znovu na zákrok, poněvadž by tam mohl být zase zánět. Takže sám jsem zvědav, jestli bude už zítra vše v pořádku. Kladu si ale otázku, proč se mi přechozená nemoc usadila zrovna u pravé kyčle, tedy v noze, se kterou jsem měl problémy už tak dlouho? Vypadá to, že ta kyčel je snad nějaké slabé místo v těle či co. Také mám dojem, že pravá noha má velké tendence se rychle zkracovat a jak je možné, že levá noha je na tom stejně a problémy při chůzi jsem nikdy neměl? Co si o tom všem myslíte vy jakožto odborník? Může to být nějaká vrozená vada šlach, svalů nebo nějak podobně? V mém věku tohle opravdu asi není normální. Lukáš. P.

Odpověď odborníka:

Ortoped musí končetinu, hybnost kýčle a ostatních kloubů vyšetřit, zhodnotit punktát, provést i cytologické vyšetření a především zhodnotit jistě provedený rtg snímek kýčle. Může se jednat o jednoduchý reaktivní zánět kloubní výstelky kýčle, ale také o systémové onemocnění pojiva nebo revmatoidní atritidu. Doporučuji návštěvu kromě ortopeda, kde jistě kontroly, návštěvu revmatologické ambulance, zhodnocení stavu, odběr krevního vzorku a zhodnocení revmatické aktivity. Podle výsledků potom další terapie Rehabilitace a lázeňská léčba by byla vhodná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: