Prosba o radu

Dobrý den,paní doktorko. Obracím se na Vás s žádostí o radu. Předem se omlouvám za "trapné dotazy". Je mi 32 let,mám 3 malé děti. Nyní mě čeká na konci ledna operace žlučníku (kameny,chron.zánět). Nyní se též trochu potýkám (opět) s problémem příjmu potravy a útěkům k alkoholu. Mám pár dotazů: 1, Může moje hraniční váha (BMI 18,5 - 178cm,58kg) přispět k zhoršení stavu po operaci? Jím, držím žluč.dietu (kromě kávy a alkoholu),ale jídlo velmi omezuji. Dříve jsem měla problémy s anorexií, tomu se ale snažím vyhnout. Další dotaz zní, jak nejlépe mohu začít s návratem k normální stravě a vyhýbání se alkoholu. Nechci se opět dostat do stavu neschopnosti, chci být v pohodě pro děti a fungovat. V podstatě celé dětství jsem byla sex.zneužívána, poté jsem se zhroutila kvůli otcově pokusu o sebevraždu, od 10ti let jsem si opakovaně ubližovala a asi 4x jsem byla hospitalizována na psychiatrii do 22let (deprese,sebepoškozování,anorexie) (Naposledy pak před třemi lety (deprese,úzkostné stavy). Nyní jsem relativně v pohodě, funguji, jen se cítím občas trochu depresivně a znovu se mi objevil problém s jídlem a alkoholem. Nejvíce se teď obávám operace, aby moje "nejedení" nezpůsobilo problémy a v pořádku jsem se vrátila k dětem. Snažím se, ale nedokážu se normálně stravovat. Ještě jednou se omlouvám za můj hloupý dotaz. Nemám se na koho obrátit, tak nějak stále v sobě s životem bojuji. Děkuji Vám. Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Nesmírně si vážím Vaší důvěry,jistě pro Vás není snadné vracet se ke zraněním minulosti.Myslím,že jste si nějak nedokázala odpustit,obviňujete se za své "prohřešky",přitom jako byste se sama sebe bála-něčeho,co je ve Vás jako ukrytý nepřítel,který způsobuje zvraty -chování,které si vlastně nepřejete, a přece mu nejde zabránit..Vaše dospělé,"rozumné"chce jednat tak,jak se "má",ale kromě toho je stále v pohotovosti to druhé ve Vás-a Vy se nějak nedokážete rozhodnout,kým vlastně jste..Podobné prožitky jistě zná více lidí,svádí s nimi boj.Jak Vám pomoci?Můžete jistě docházet na individuální nebo skupinovou psychoterapii,pomohla by zároveň medikace vhodnými antidepresívy.Rozhodující je,abyste dokázala fakticky dozrát,dospět,překonat to zlobivé dítě v sobě,za které se stydíte,ale přece jej nějak neumíte opustit.Mám pocit,že sama znáte na řadu svých otázek odpověď.Jste zjevně inteligentní bytost...víte,že nízká tělesná hmotnost s minimem energetických zásob není ideální výbavou pro operační trauma..jistě dobře znáte obecné zásady doporučené životosprávy,výživové principy.Dokážete se jimi řídit jako maminka tří dětí,o které se jistě vzorně staráte.Věřím,že zvládnete náročný krok oddělit se od minulosti,která Vás poutá k jednání,které byste si přála nějak "dovolit",přitom tušíte,že to není správné.'Žít ve stálém boji sama se sebou je vysilující,stojí za to najít odvahu k řešení.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: