Prostata;

Dobrý den,vážení lékaři. Tímto Vás prosím o odpověď ohledně mé prostaty.Byl jsem již 2x na biopssii a teď mám jít po 3.PSA mám za rok zvíšené z 2,5 na 5,1.Chtěl bych vědět zda existuje u nás vyšetření kde by bylo možnost zjistit ihned na tomto vyšetření zda je nádor pozitivní nebo ne.Myslím,že vyšetření skoro každý rok a není to žádné příjemné vyšetření je i pro prostatu dosti devastující.Myslím,že můj život nebyl nijak špatný,nekouřím,piji denně večer 2-3 dcl vína a vody asi 3-4l denně. Prosím Vás ještě jednou zda existuje jednorázové vyšetření,kde bych se dozvěděl jak na tom jsem.Možná jsem naivní a věda tak daleko není,ale jít na biopsii 9x jako můj kamarád mě připadá hrozná.Velice se omlouvám za moji žádost.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jiří. Kdyby existovalo jedno jediné vyšetření, které je neinvazivní a na 100% řekne, zda se jedná nebo nejedná o nádor prostaty, tak by už dávno bylo zavdeno do praxe. Ušetřil by se tím čas i náklady na léčbu. Při podezření na nádor prostaty nebo při diferenciální diagnostice mezi náadorem prostaty a benigní hyperplázií prostaty se provádějí krevní testy- vyšetření PSA a následně biopsie. Onkomarker PSA může být i falešně zvýšený (např. po katetrizaci močového měchýře, po palpačním vyšetření...) nebo taky narůstá i s věkem. Proto biopsie a následné mikroskopické vyšetření vzorku zůstavá jediné směrodatné, o které se může urolog opřít.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x