Prostata - výsledky

Dobrý den, rada by som sa informovala ohladom otcových výsledkov. V roku 2013 mal ukoncené ozarovanie (rádioterapia, 37 oziarov prostaty). Následne v polrocných intervaloch 6 hormonálnych injekcií. V case liecby PSA 0,01. Pol roka po ukoncení liecby (vrátane hormon.liecby) PSA 0,54. Následne, po troch mesiacoch, PSA 1,4. Norma v laboratóriu je 3,10. Následná kontrola az o pol roka. Tiez az teraz po liecbe sa objavil príznak, ktorý je vraj typycký v priebehu liecby, a síce zdurené a bolestivé prsné zlazy. Ide o to, ze otcovi bol odobratý len posledný odber, hodnota 1,4 a telefonicky bol objednaný az o pol roka bez toho, aby mu niekto objasnil znacný nárast hodnoty PSA. Na zdurenie prsnných zliaz lekár len skonstatoval, ze je to neobvyklé tak dlho po liecbe. Otcov otec zomrel na rakovinu prostaty, otcovi ju vybrat kvoli predoslej nie vydarenej operácii pruhu nemohli. Chcem sa spýtat, ci je nárast hodnoty PSA v tak krátkom case obvyklý, ci sa na tejto hodnote moze stabilizovat, alebo je predpoklad, ze sa v organizme opat nieco deje. Viem, ze výsledok je nateraz negatívny, ale náraz PSA v rozmedzí troch mesiacov sa mi zdá enormný. Rovnako, co mozu znamenat tie prsné zlazy? Postacuje podla Vás kontrola o pol roka? Netreba sa dozadovat radsej dalsích vysetrení? Dakujem za vysvetlenie, Vás cas a ochotu.

Odpověď odborníka:

Milá Barboro, postupy u léčby karcinomu prostaty jsou velmi pestré a ne zcela jednoznačně určené. Vždy se postup určuje dle charakteru nádoru v kombinaci s celkových stavem, věkem a preferencemi pacienta. Každopádně za selhání léčby ( at již operace či radioterapie) se považuje, pokud PSA stoupne nad hodnotu 0,2 ( zde se hranice laboratoře vůbez neverou v úvahu, jsou pro zdravé pacienty a ještě rozdílné hodnoty dle věku). Dle mého názoru by bylo vhodné opět pokračovat v nějaké hormonální terapii - např provedení orchiectomie (odstranění varla), nebo opět injekce atd. Rozhodnutí o kontrole až za 6 měs bych konzultovala, s dotazem na další plánovaný postup. KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: